15 Misvattingen over mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Misvattingen NAHJets echtgenoot kreeg op vijftigjarige leeftijd een beroerte. Daar schrijft ze over via haar blog 'NAH Verborgen Kopzorgen'. Ook over de misvattingen waar ze tegenaan loopt. Ze zette er 15 op een rij:

"Bijna dagelijks kom je misvattingen tegen bij de communicatie met en over mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Het zijn ondoordachte uitspraken en gemeenplaatsen – vaak in een bijzin gezegd – die eens te meer tonen hoe moeilijk het is te begrijpen hoe het leven van de getroffene is veranderd na een beroerte. Een gesprekspartner is zich er niet van bewust. Die heeft niet de intentie om te kwetsen; meestal zijn de uitspraken zelfs relativerend bedoeld, om de getroffene een hart onder de riem te steken.

Laten nou juist die gemeenplaatsen bij de getroffene – en ook bij de partner – binnenkomen als een miskenning van zijn beperkingen. Het gevoel kan zich opdringen dat hij zijn plekje in de wereld – alweer – moet verdedigen Het raakt hem tot in het diepste in zijn ‘eigenheid’, zijn nieuwe aard. Hij voelt zich niet gekend in wie hij is geworden. Het is voor hem al lastig zijn beperkingen te kunnen aanvaarden.

De mensen uit zijn sociale omgeving helpen hem daarbij als zij een meer realistische kijk zouden hebben op zijn beperkingen. Vijftien van deze misvattingen zet ik op een rij."

Lees de 15 misvattingen over NAH op Jets blog

Lees verder over niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Aantal reacties (2)

  • 05-11-2015
  • Marjan Hurkmans

Geachte heer van Welie,

U geeft in uw reactie aan dat NAH niet thuishoort op het Kennisplein Gehandicaptensector, omdat het hebben van niet aangeboren hersenletsel (NAH) niet hetzelfde is als gehandicapt zijn. We onderschrijven dat. We kijken naar ieder mens met mogelijkheden. Mensen met NAH voelen zich te vaak niet begrepen en worden regelmatig van het kastje naar de muur gestuurd. “Ik ben niet mijn hersenletsel maar heb hersenletsel” horen wij regelmatig in gesprekken. De taal zit ons eigenlijk in de weg met het woord gehandicapt, het gaat juist om de mogelijkheden ondanks beperkingen. Om de juiste professionals aan te spreken sluiten wij wel aan bij de gangbare termen die voor hen van belang zijn; daarmee hopen wij een bijdrage te leveren aan betere zorg en ondersteuning voor mensen met NAH.

We vinden het ook belangrijk om de verhalen en ervaringen van mensen met hersenletsel en familie te delen zodat professionals hiervan kunnen leren. De 15 misvattingen zijn hiervan een voorbeeld, maar hoeven niet op u persoonlijk van toepassing te zijn. NAH en de gevolgen ervan zijn namelijk zo divers en die diversiteit kan hier verteld worden.

  • 04-11-2015
  • marius van welie

De allereerst misvatting over NAH wordt door Vilans zelf uitermate slim gevoed: door NAH onder het kennisplein gehandicapten te plaatsen. Even heel duidelijk: NAH is geen gehandicapte. Wij hebben met NAH allen een normale ontwikkeling gehad. En in de tijd is er hersenschade door geweld of ziekte ontstaan.

Een gehandicapte komt zo op de wereld. Dat noemt zich dan zorgverlener. Maar de achterliggende doelstelling is helder: geld. Oh wat zal dat niet opleveren als de Meningitis en Encephalitis wettelijk onder gehandicapte valt?

Het is een voorbeeld niet van misvatting, nee van mis-bruik maken van situatie. Veel wat hier staat is onzin.Flauwekul. Alsof iedereen de gemeente of de vloer heeft. Ik heb nog niet eens iets van een NAH stichting gehad of gehoord. Laat staan gemeente. Ik zou zeggen haal deze misvatting even weg.

dank.

kennispleingehandicaptensector.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten