De Blauwe Vogel: Een op maat gesneden kinderdagcentrum

Kinderdagcentrum De Blauwe Vogel
Foto: Achilles Photography Amsterdam

Een op maat gesneden kinderdagcentrum door unieke samenwerking tussen architect en toekomstige gebruikers: De Blauwe Vogel van Amerpoort in Soest. Gedragsdeskundige Harriët Schoenmakers en ergotherapeut Agnes van der Lei vertellen over de totstandkoming van het gebouw en geven een rondleiding.

Over alles is nagedacht, in de nieuwe Blauwe Vogel. Zoals de bestrating van de binnentuin. Daarbij zijn verschillende stenen gebruikt, die allemaal een ander gevoel geven als je er met de rolstoel over rijdt. Binnen valt het plafondtilliftsysteem meteen op. Hiermee kunnen de kinderen zelfs naar buiten worden gebracht. Het hele gebouw ademt licht en ruimte, dat valt meteen op tijdens de rondleiding. De buitenkant is blauw, de kleur van de vogel uit een sprookje.

Binnentuin kinderdagcentrum De Blauwe Vogel
De binnentuin.

Kinderdagcentrum De Blauwe Vogel verzorgt dagbesteding, begeleiding en behandeling voor kinderen van 0 tot 18 jaar met ernstig meervoudige beperkingen: verstandelijk, motorisch en vaak ook zintuiglijk. De Blauwe Vogel heeft 8 groepen van maximaal 7 kinderen. De kinderen doen mee aan groepsactiviteiten en volgen een individueel programma. Ze kunnen (therapeutisch) zwemmen, bewegen, muziek maken en luisteren, koken meebeleven, snoezelen of spelen op de computer. De Blauwe Vogel gebruikt verschillende methodes ‘Ervaar het maar’, totale communicatie en de methode Vlaskamp. Dit gebeurt door eigen, gespecialiseerde therapeuten (logopedie, ergotherapie, muziektherapie, fysiotherapie) en gedragsdeskundigen.

“Het oude gebouw voldeed niet meer,” vertellen Agnes en Harriët, “renovatie was niet haalbaar, dus werd het nieuwbouw. We hebben er op gehamerd om eerst de doelgroep duidelijk te omschrijven alvorens met het ontwerp te beginnen.” “Wij wilden per se vanaf het begin erbij betrokken zijn,” vervolgen ze, “dus is er een bouwcommissie samengesteld met daarin een groepsleidster, onze technische man, een manager, de ergotherapeut (Agnes), een vertegenwoordiging van de oudercommissie, de projectleider huisvesting en de architect. Harriët was vanaf de inrichting bij het proces betrokken.” De bouwcommissie is bij het hele proces betrokken geweest dat begon met het opstellen van een programma van eisen. Dat programma van eisen is heel belangrijk, het is de leidraad voor de architect. “Uiteindelijk is gekozen voor het ontwerp van het bureau Willem van Winsen Architecten uit Amersfoort. Vervolgens is elke tekening van de architect besproken net zolang tot het definitieve ontwerp klaar was. Dat wij bij iedere stap betrokken zijn geweest, is bijzonder.”

Flexibele ruimtes in kinderdagcentrum De Blauwe Vogel
Flexibele ruimtes.

Agnes: “Als je een kind verschoont, wil je de rest van de groep in de gaten kunnen houden. Wij zagen in het ontwerp dat dit niet goed mogelijk was door de manier van plaatsing van de tussenramen. Dus dat is aangepast. En we hebben kinderen die zich af en toe willen terugtrekken of waarmee je individueel wilt werken. Daarvoor zijn ruimtes ontworpen, op zo’n manier dat ze flexibel te gebruiken zijn: met schuifwanden.”

Plafondlift in kinderdagcentrum De Blauwe Vogel
Plafondlift die ook buiten kan.

“De architect en huisvesting vonden ons af en toe vertragend werken,” vervolgen Agnes en Harriët, “en daar hadden ze vanuit hun oogpunt gelijk in. na een half jaar ontwerpen, plannen en overleggen, bleek het ontwerp te duur. Dus hebben we met zijn allen een soort prioriteitenlijst gemaakt. Toen zijn we gaan schuiven. Gelukkig hebben we voor vrijwel alles een goede oplossing gevonden waar alle betrokkenen zich in konden vinden. Voor een aantal elementen hebben we sponsoren gezocht, omdat het bouwbudget daarvoor onvoldoende was, zoals de binnentuin, inrichting van de snoezelruimte en de speeltoestellen.” In het hele proces hebben Agnes en Harriët gemerkt dat je best brutaal moet zijn: “Je nek uitsteken en je overal tussen wurmen. Met de architect klikte het gelukkig erg goed en hij had zich grondig verdiept in de doelgroep. De gekleurde lichten in het plafond van de hal heeft hij bedacht. Zo kunnen kinderen die liggend worden vervoerd ook zien waar ze zijn.”

Deel deze content

kennispleingehandicaptensector.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten