Dementietafels over dementie en een verstandelijke beperking

Logo DementietafelsMensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder. De kans dat zij gaan dementeren wordt steeds groter. Het proces van ziekte tot aan overlijden kan snel verlopen en is ingrijpend.

Hoe ga je hier mee om? Bijvoorbeeld als het gaat om huisvesting, bejegening, deelname aan de samenleving, veiligheid, zorg (ook in de laatste levensfase)? Familie, mantelzorgers en professionele hulpverleners gaan hierover met elkaar in gesprek bij een Dementietafel.

Dementietafels

Een Dementietafel lijkt op het al langer bekende Alzheimercafé. Bij een Alzheimercafé komen mensen bij elkaar om te praten over het leven met mensen met dementie. Als dat gepaard gaat met een verstandelijke beperking, is de zorg en omgang heel anders. Een Dementietafel is een plek waar je kunt praten over mensen met een verstandelijke beperking die ouder worden en dementeren.

De komende tijd wordt in iedere provincie zo’n plek gerealiseerd in de vorm van een Dementietafel. Dementietafels kunnen zorgen voor betere zorg en ondersteuning en dus een betere kwaliteit van leven voor mensen.

Hoe gaat dat: zo'n Dementietafel?

Bekijk in de onderstaande video's hoe een Dementietafel verloopt:

Lees ook de ervaringsverhalen..

Toegankelijk en open

Mensen praten aan een Dementietafel

  • De Dementietafel moet op alle fronten toegankelijk en makkelijk te bereiken zijn.
  • Aan de hand van wisselende thema’s praten mensen met elkaar over hun kennis en ervaringen.
  • De sfeer is open en ongedwongen, met ruimte voor gezelligheid.
  • Familie, mantelzorgers en hulpverleners kunnen ervaringen en kennis uitwisselen.
  • Hulpverleners kunnen leren van de vragen van familie en mantelzorgers.
  • Wordt uit de Dementietafel duidelijk dat er kennis over een onderwerp ontbreekt, dan wordt dit gekoppeld aan onderzoek.

Oproep

  • Ouders of verwanten hebben een schat aan ervaringen en kennis in te brengen bij de Dementietafels. Ook kunnen zij lotgenoten en medewerkers ontmoeten, die hun ervaringen (h)erkennen en van wie zij nieuwe inzichten kunnen krijgen. Wij zijn erg benieuwd naar reacties van ouders en verwanten. Mogelijk heb je interesse in deelname aan een Dementietafel? Laat het ons weten.
  • Ben je als zorgorganisatie of hulpverlener geïnteresseerd in deelname aan een Dementietafel? Of ben je bekend met vergelijkbare initiatieven of zorgorganisaties dan wel andere organisaties die mee zouden willen doen? Ook dat willen wij graag weten.

Wij zijn erg benieuwd naar je reactie. Dat kan per mail: advies@kansplus.nl

Meer informatie over dementie en verstandelijke beperking

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

kennispleingehandicaptensector.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten