Met een beperking extra kwetsbaar voor seksueel misbruik

 - Mensen met een verstandelijke beperking zijn vaker slachtoffer van seksueel geweld dan mensen zonder beperking. Ook is het geweld vaak ernstiger. De plegers zijn meestal bekenden van het slachtoffer. Dit zijn een paar resultaten van het onderzoek ‘Beperkt weerbaar’ van Rutgers WPF en MOVISIE.

Het vermoeden dat mensen met een verstandelijke beperking vaker slachtoffer zijn van seksueel misbruik bestond al veel langer. Nu is dit vermoeden onderbouwd met cijfers. Volgens het rapport van Rutgers WPF en MOVISIE heeft 61% van de vrouwen en 23% van de mannen met een verstandelijke beperking een vorm van seksueel geweld meegemaakt. Bij vrouwen met een lichamelijke beperking is dit cijfer 35% en bij mannen 15%. De ernst varieert van een kwetsende aanraking  tot verkrachting.

Preventie van groot belang

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 1800 mensen met een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking, ouders en professionals. De belangrijkste aanbeveling uit het rapport: neem cliënten serieus. Luister naar hun verhalen, let op hun signalen en maak intimiteit en seksualiteit bespreekbaar. ‘Dit is een groep die door een stapeling van risicofactoren extra kwetsbaar is. Preventie is van groot belang,’ aldus Willy van Berlo van Rutgers WPF.

Wat gebeurt er al?

VGN en Vilans hebben een aantal producten die instellingen kunnen helpen preventie vorm te geven en beter om te gaan met (vermoedens van) seksueel misbruik bij hun cliënten.

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...