irene van helden

De Stichting Disability Studies in Nederland (afkorting DSiN) is een organisatie die disability bestudeert als een complex sociaal fenomeen vanuit een interdisciplinair perspectief. DSiN wil een bijdrage leveren aan een samenleving die diversiteit als rijkdom ziet. Dit brengt de organisatie in praktijk door het bundelen van kennis en door het stimuleren, initiëren en realiseren van een duurzaam Disability Studies-programma in Nederland. DSiN maakt gebruik in haar programma van drie pijlers: onderzoek, onderwijs en kennisnetwerk.

  • Naam organisatie Disability Studies in Nederland
  • Functie kenniswerker
  • Telefoon 0345570967
  • Website www.disabilitystudies.nl
  • Mijn good practice Sinds de oprichting van DSiN zijn er reeds vele activiteiten ondernomen. Daarbij hebben vele, maatschappelijk zeer uiteenlopende, partners zich aan DSiN-activiteiten gecommitteerd of de wens daartoe uitgesproken: belangenorganisaties, onderzoekers, studenten, onderwijsinstellingen en hun koepelorganisaties, werkgeversorganisaties en professionals. Enkele DSiN activiteiten tot nu toe: 1) In december 2009 ging i.s.m. ZonMw de eerste oproep voor het indienen van onderzoeksvoorstellen uit. Daarop kwamen maar liefst 71 aanvragen binnen, waarvan uiteindelijk zeven onderzoeksvoorstellen sinds het najaar 2010 uitgevoerd worden. 2) In het najaar van 2009 en in het voorjaar van 2010 heeft DSIN verschillende symposia en debatten georganiseerd, voor uiteenlopend publiek. 3) DSiN is in vergevorderd stadium van voorbereiding van de eerste leerstoel Disability Studies in Nederland, met onderwijsactiviteiten daar omheen, te vestigen aan het interdisciplinaire EMGO+ instituut van de VU. 4) In samenwerking met hogeschool Rotterdam start in 2012 een eerste lectoraat Disability Studies. 5) Gelieerd aan een mogelijk tweede lectoraat bij hogeschool Windesheim wordt met de gemeente Almere een pilot voor een inclusieve stad voorbereid, om te voorzien in de (onmisbare) relatie tussen onderzoek en praktijk. 6) In juni 2012 is in samenwerking met ZonMw een essaywedstrijd uitgeschreven, waarin tien getalenteerde (jonge) onderzoekers in samenwerking met een gerenommeerde Nederlandse wetenschapper uit een aanpalend onderzoeksveld samenwerken. 7) Ook verzorgt DSiN gastlessen op diverse universiteiten en hogescholen in Nederland en België.

kennispleingehandicaptensector.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten