Onderzoek: Goud, gezond ouder worden

Voor mensen met een verstandelijke beperking is gezond ouder worden niet altijd vanzelfsprekend. Vaak krijgen ze al op jonge leeftijd problemen met lopen, horen en zien. Dit heeft invloed op hun conditie. Hierdoor worden ze minder mobiel en hebben ze vaak last van overgewicht. Een andere oorzaak is het feit dat er nog  te weinig aandacht besteed wordt aan een gezonde leefstijl.

Om inzicht te krijgen in de specifieke problematiek van deze groep is op 23 februari 2009 het onderzoek Goud (gezond ouder worden met een verstandelijke beperking) gestart. Het rapport (pdf, internetversie) met de onderzoeksresultaten zijn in maart 2014 gepresenteerd.

Het onderzoekteam

Het onderzoek is een samenwerkingsverband tussen de leerstoel Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam (prof. dr. Heleen Evenhuis), de afdeling bewegingswetenschappen van de Universiteit Groningen (dr. Ruud van Wijck) en de zorgorganisaties Ipse de Bruggen met collega organisaties Abrona en Amarant. Het samenwerkingsverband wordt gesteund door het ministerie van VWS.

Doel van het onderzoek

Het in stand houden en verbeteren van de lichamelijke fitheid van ouderen met een lichte of matige verstandelijke beperking. En het in stand houden en verbeteren van hun motorische vaardigheden. Hierbij ligt de nadruk vooral op bewegen omdat dit een gunstige invloed heeft op overgewicht, inactiviteit, en depressie.

Het onderzoek zelf

Een groep van 1050 ouderen van boven de 50 met een verstandelijke beperking is twee jaar lang onderzocht. Voor een deel waren het bekende metingen zoals bloeddruk, gewicht en lengte. En voor een deel metingen die in de gehandicaptenzorg normaal niet worden gedaan zoals stappentellers, fitheidsonderzoeken en slaaponderzoek.

Het onderzoek concentreert zich op drie thema's:

  • Lichamelijke activiteit en fitheid (onderzoekster Thessa Hilgenkamp, Abrona)
  • Voeding en voedingstoestand (onderzoeker Luc Bastiaanse, Ipse de Bruggen)
  • Stemming en angst (onderzoekster Heidi Hermans, Amarant)

De deelnemers kregen een lichamelijk onderzoek, fitheidsonderzoek, stappentellers en dagritmemeters om te meten hoe beweeglijk ze waren. Ook werden ze gescreend op depressie en angst.

Download het volledige rapport (pdf)

Deel deze content

kennispleingehandicaptensector.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten