Verkennende bezoeken Inspectie e-health

ehealth-inspectie-gezondheidszorg-zorginstelling

 -  De Inspectie voor de Gezondheidszorg (de inspectie) gaat dit najaar enkele verkennende bezoeken brengen aan grote zorginstellingen. Het gaat om instellingen in de gehandicaptenzorg, gericht op de werkwijze van de instelling bij de toepassing van e-health.

Lees hier de brief van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

E-health

De inspectie verstaat onder e-health de inzet van hedendaagse informatie- en communicatietechnologie (ICT). Daarbij gaat het om internettechnologie ter verbetering van de gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. Voorbeelden zijn elektronische cliëntendossiers, elektronische gegevensuitwisseling, patiënten portalen, medische apps en monitoring van chronisch patiënten op afstand.

Aanleiding

Grote zorginstellingen worden steeds afhankelijker van e-health. Doordat zorg in toenemende mate in een netwerk van zorgaanbieders wordt geleverd, wordt ook onderlinge communicatie tussen zorgverleners steeds belangrijker. De inspectie is positief over de mogelijkheden die e-health kan bieden om zorg te ondersteunen en te verbeteren, tegelijkertijd vindt zij het belangrijk dat de kwaliteit en veiligheid van de zorg niet in het geding komen.

Verkennende bezoeken

Vanaf 2018 gaat de inspectie structureel aandacht besteden aan het thema e-health bij zorginstellingen. In het najaar van 2017 voert de inspectie een tiental verkennende bezoeken. De bezoeken worden kort van tevoren aangekondigd en zijn niet gericht op toetsing en handhaving (tenzij er risicovolle situaties worden aangetroffen). Tijdens het bezoek spreekt de inspectie met vertegenwoordigers van de raad van bestuur en met verantwoordelijken op het gebied van e-health. De bevindingen van deze bezoeken gebruikt de inspectie om haar toezicht op e-health verder in te richten en een toetsingskader te maken.

Bron: VGN

Lees ook:

 

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

kennispleingehandicaptensector.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten