Hoe heilig is veilig?

Kom ook naar het Begeleiderscongres 'Hoe heilig is veilig?' over veiligheid op de werkvloer. Schrijf je in

Kom ook naar het Begeleiderscongres 'Hoe heilig is veilig?' over veiligheid op de werkvloer. Schrijf je in

Motiveren van jongeren met een LVB voor begeleiding en handeling

 - Hoe kunnen jongeren met een LVB gemotiveerd worden voor begeleiding? Regioplan onderzocht dit samen met de Hogeschool Leiden met subsidie van ZonMw.

Jongeren met een LVB hebben een heel concrete opvatting van de werkalliantie. Vooral goede afspraken over de taken zijn vanuit hun perspectief belangrijk voor hun motivatie voor begeleiding. Daarnaast blijkt vertrouwen in de begeleider ook een belangrijke factor voor de motivatie voor begeleiding. Hiermee bedoelen de jongeren vooral dat de begeleiders hun afspraken nakomen en bijvoorbeeld niet te laat komen.

Focus op taken van begeleiding

Voor de begeleiders van deze jongeren is het dus belangrijk dat zij de focus te leggen op de taken van de begeleiding. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat een proactieve benadering van begeleiders in de begeleidingsgesprekken met de jongeren belangrijk is. Hierbij sturen de begeleiders de jongeren actief in de richting van het opdoen van leerervaringen.

Het aannemen van een onderzoekende en sturende houding in het gesprek komt de motivatie van de jongeren voor begeleiding wellicht ten goede.

Deel deze content

kennispleingehandicaptensector.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten