Je geldzaken regelen: wat is belangrijk?

Het is fijn als je met een gerust gevoel geld uit kunt geven. Je bent dan ook beter voorbereid op tegenvallers. Het is dus belangrijk dat je grip op je geld hebt. Alles wat je hieronder leest heeft daarmee te maken.

Overzicht houden

Om overzicht te houden op je geld zijn de volgende dingen belangrijk:

  • Maak tijd voor je geldzaken, bijvoorbeeld elke week op zondagmiddag.
  • Houd belangrijke post apart.
  • Houd je administratie overzichtelijk (externe link)
  • Vergelijk prijzen als je dingen wilt kopen. Spullen kunnen in andere winkels goedkoper zijn. Ga op zoek naar de laagste prijs.
  • Bepaal je spaardoel; waar wil je voor sparen en waarom?
  • Probeer wat geld te sparen voor later.
  • Zorg voor een buffer, dat is wat extra geld achter de hand. Naast sparen voor leuke dingen is sparen ook handig om wat extra geld te hebben. Voor als je onverwacht iets moet kopen, bijvoorbeeld als er iets kapot gaat.

Maak een begroting

Een begroting is een overzicht waarin je precies ziet hoeveel geld je elke maand krijgt en wat je moet betalen. Zo’n begroting geeft je een goed inzicht. De volgende websites helpen om je geldzaken op een rij te zetten:

Ook kun je kijken of er in de buurt ergens Budgetteringscursussen gegeven worden.
Budgetteren is een berekening maken van je inkomsten en uitgaven en dan bedenken wat je met je geld gaat doen.

Waar heb je recht op?

Er zijn een paar regelingen en tegemoetkomingen waarvan je misschien gebruik kunt maken. Bij een tegemoetkoming krijg je geld bijvoorbeeld als vergoeding of om iets te kunnen (laten) regelen.

Hulp bij je belastingaangifte

De jaarlijkse belastingaangifte: of je het nu zelf doet of samen met anderen, het is de moeite waard om er even goed voor te gaan zitten. Goede raad over hoe je je belastingaangifte kunt invullen (externe link) kun je vinden op de website van Geldenrecht.nl.

Laat je niet verleiden

Overal waar je komt zijn winkels en leuke aanbiedingen. Voor je het weet heb je iets gekocht wat je helemaal niet van plan was. Het Nibud geeft handige tips over hoe je je uitgaven in de hand houdt (externe link).

Soms word je gebeld door bedrijven die je iets willen verkopen. Of ze vragen je geld
te geven aan een goed doel. Op de website bel-me-niet.nl (externe link) kun je doorgeven dat je dit niet wilt.

Kijk uit voor oplichters

Oplichters zijn overal. Zij proberen bijvoorbeeld met een e-mail jouw persoonlijke gegevens te weten te komen en halen dan geld van jouw rekening. De e-mail die ze je sturen lijkt heel betrouwbaar. Er staat bijvoorbeeld de naam van een bank onder.
Ze vragen het nummer van je bankrekening, je pincode, je persoonlijke identiteitsgegevens of naar je creditcardnummer. En als je die gegevens geeft, kan de oplichter geld van je rekening halen of dingen kopen op jouw naam. Trap daar niet in!
Een echte bank vraag nooit gegevens via e-mail. Dus geef nooit je pincode of andere persoonlijke informatie zomaar aan iemand anders.

Deel deze content

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...