Meedoen met weinig geld: wat kun je zelf?

Als je niet veel geld hebt, is het lastiger om eruit op te gaan en bijvoorbeeld andere mensen te ontmoeten. Uit eten gaan, naar de film gaan of naar een sportclub kost geld. En als dat er niet is moet je slim kijken naar mogelijkheden die geen geld kosten. Want het is belangrijk dat je je niet alleen gaat voelen en het idee krijgt overal buiten te staan. Daarom geven wij een paar tips om met weinig geld toch leuke dingen te doen.

Bedenk welke dingen voor jou belangrijk zijn

Je moet natuurlijk eerst eens kijken wat jij leuk vindt om te doen. Dat is voor iedereen weer anders. Wil je veel contact met anderen of vind je een paar vrienden meer dan genoeg? Waar ga je graag naartoe? Wat voor een soort vrienden zou je graag hebben?
Het boekje ‘het is mijn leven’ kan je helpen om inzicht te krijgen in de dingen die voor jou belangrijk zijn. Het is verstandig om dit werkboek samen met mensen die jij vertrouwt in te vullen. Want met elkaar weet je meer dan alleen. Het werkboek 'Het is mijn leven' (pdf) kun je gratis downloaden en vinden op de website van Vilans (externe link).
Of bekijk de website inmijnvrijetijd.nl (externe link) om uit te vinden wat voor jou belangrijk is.

Zorg voor een reservepotje!

Het kan zomaar gebeuren: je wasmachine of je tv gaat kapot. Repareren of een nieuwe kopen is vaak duur. Maar met een reservepotje ben je hierop voorbereid.
Je kunt ook een reservepotje maken om over een tijdje iets leuks te kopen. Tips voor zo’n reservepotje (spaargeld) vind je op de website wijzer in geldzaken (externe link).

Slim kiezen

Elke euro kun je maar één keer uitgeven, want op = op. Dat betekent dat je dus vaak moet kiezen. Wil je iets kopen, vraag dan altijd aan jezelf:

  • Heb ik genoeg geld?
  • Heb ik het geld hiervoor over?
  • Vind ik dit echt zo belangrijk?

Het Nibud (externe link) kan je helpen bij het maken van dit soort keuzes.

Zoek goedkope of gratis mogelijkheden bij jou in de buurt

Er zijn veel websites waar gratis producten en uitgaansmogelijkheden worden aangeboden. Kijk bijvoorbeeld maar eens op mooigratis.nl (externe link) of op de site gratisdagjeuit.nl (externe link) om te zien of er bij jou in de buurt iets te doen is. Ook zijn er in elke regio voedselbanken en kledingbanken.

Ga op zoek naar contacten met anderen

Andere mensen kunnen een belangrijke rol spelen in je leven. Je kunt samen leuke dingen doen en bijvoorbeeld bij elkaar op bezoek gaan. Sommige mensen vinden het niet gemakkelijk om contacten te leggen. Er zijn websites die je daarbij kunnen helpen.
Noxqs (externe link) heeft een paar betrouwbare websites op een rij gezet. Het zijn datingsites voor mensen met een beperking. Bij de site ABCDating van Steffie is het ook mogelijk om ondersteuning te krijgen bij ontmoetingen.

Zoek activiteiten bij jou in de buurt

Deelnemen aan activiteiten in de buurt kan leuk zijn en je afleiding geven. Vaak zijn er mogelijkheden die geen of weinig geld kosten. Je kunt zelf op zoek gaan naar leuke activiteiten in jouw buurt of aan je buren vragen of zij iets leuks weten.

In buurtkranten en huis-aan-huisbladen kun je informatie vinden over activiteiten in jouw buurt. En als je de buurtkrant dan toch bekijkt om te zien wat er te doen is in jouw buurt, zie je gelijk ook wat er in jouw buurt nog meer gebeurt. Dan kun je daar ook over meepraten. Soms zijn er wel eens gratis muziekoptredens, kun je mee met een wandeling, mag je bij bedrijven binnenkijken tijdens open dagen, of kun je goedkope cursussen volgen. Veel gemeenten hebben een website  waarop je activiteiten van verschillende buurtverenigingen vindt. Misschien ook bij een buurthuis bij jou in de buurt.

Goedkoop op stap

Bekijk speciale websites die tips geven voor ‘goedkoop uitgaan’ zoals: 

Geldkompas
De geldkompaswebsites van gemeenten. Als voorbeeld plaatsen we een link naar de geldkompaswebsite van de gemeente Den Helder (externe link)

Goedkoopleven.eu (externe link).
Een website voor leuke uitstapjes in Nederland is goedkoopleven.eu.

Wissel ervaringen uit

Andere mensen met weinig geld (ervaringsdeskundigen) zijn vaak de beste raadgevers. Je kunt je ervaringen delen op Facebook in de groep ‘leven met een laag budget’ (externe link). Je vindt daar ook handige tips. Of deel je tips en ervaringen via de Facebookpagina 'Meedoen met weinig geld' (externe link) die bij deze website hoort.

Sluit je aan bij maatjesprojecten en vriendenkringen

Er zijn veel mensen die het niet gemakkelijk vinden om vrienden te maken. Om hen daarbij te helpen zijn er in verschillende plaatsen speciale vriendenkringen en maatjesprojecten. Je zou eens kunnen kijken of er bij jou in de buurt zoiets is.

Op de volgende websites kun je bekijken wat zo’n maatjesproject of vriendenclub inhoudt:

Vriendenkring.org (externe link)

Vriendenkringen Amsterdam (externe link)

Stichting Humanitas (externe link)

Deel deze content

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...