Omgaan met schulden: wat is belangrijk?

Wat moet je doen als je schulden hebt?
Wanneer wordt een schuld 'een probleem'?
Wat moet je doen als je steeds geld te kort komt om je schulden af te betalen?
Bij wie kun je terecht?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je in geldproblemen bent gekomen. Schulden kunnen zo hoog oplopen dat je niet meer weet wat je moet doen om uit de problemen te komen. Dat is erg vervelend en geeft veel stress. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Je kunt kijken wat jij er zelf nog aan kunt doen, maar er zijn ook organisaties en mensen in je omgeving die je misschien kunnen helpen. Samen met hen kun je naar een oplossing zoeken.

Welke soorten schulden zijn er?

Veel mensen hebben schulden die ontstaan zijn door een lening, van bijvoorbeeld een bank, organisatie of de overheid (zoals een studieschuld). Maar er zijn ook andere soorten schulden. Wist jij bijvoorbeeld dat rood staan geld kost? Voor rood staan betaal je tussen de 8 en 15% rente per jaar. Dus als je een jaar lang € 100,00 rood staat, betaal je daar dat jaar € 8 tot € 15 voor.

Ook kleine schulden kunnen problemen geven. Veel kleine schulden samen vormen al snel een groot bedrag. Kun je dat wel op tijd terugbetalen?
Zorg dat je grip op je geld houdt om niet in de problemen te komen. Meer informatie over grip op je geld houden, vind je bij Je geldzaken regelen.
Schulden kunnen ook ontstaan als er iets in je persoonlijke situatie verandert. Bijvoorbeeld als je je baan verliest en daardoor minder geld krijgt. Of als je gaat verhuizen of je relatie stuk loopt.

Incassobureaus en deurwaarders: wat moet je doen?

Als je een rekening niet betaalt, krijg je eerst een aantal aanmaningen. Een aanmaning is een herinnering om te betalen. Als je daarop niet reageert, kan een incassobureau worden ingeschakeld. Als je dan nog niet (kunt) betalen komt er een deurwaarder.

Wat doet een incassobureau?

Een incassobureau is een bedrijf dat geld wil voor de niet betaalde rekeningen. Ze werken voor de schuldeiser. De schuldeiser is degene die de rekening naar je gestuurd heeft. Het incassobureau doet dat werk niet gratis. Die (extra) kosten moet jij dan betalen boven op de al bestaande rekening.

Wat doet een deurwaarder?

Een deurwaarder kan geld ophalen voor niet betaalde rekeningen in opdracht van een schuldeiser. Een deurwaarder doet ook nog andere dingen; als de schulden heel erg hoog zijn, kunnen ze zelfs spullen uit je huis meenemen.

Het is altijd verstandig te reageren op een brief van een incassobureau of deurwaarder. Als je het niet eens bent met de rekening, omdat je die al betaald hebt of iets nooit hebt besteld, laat dit dan zo snel mogelijk weten. Neem in andere gevallen contact op met het incassobureau of deurwaarder om samen iets af te spreken over hoe je gaat betalen.

Schulden oplossen: hoe doe je dat?

Als je schulden hebt is het goed deze zo snel mogelijk op te lossen.

  • Maak eerst een overzicht van je schulden.
  • Bepaal dan het bedrag dat je maandelijkse wilt/kunt aflossen. 
  • Maak daarna een overzicht van je inkomsten en uitgaven.

Heb je voldoende geld om je schulden af te lossen, dan kun je met de schuldeiser overleggen welk bedrag je elke maand betaalt. Als je wilt weten hoe je afspraken maakt over zo’n betalingsregeling  met de schuldeiser, bekijk dan op de website van de rijksoverheid: Hoe tref ik een betalingsregeling met mijn schuldeisers (externe link).

Heb je niet genoeg geld om de schulden af te lossen, zoek dan naar andere mogelijkheden om dit probleem op te lossen.

Hulp bij schulden

Als het niet lukt om uit de schulden te komen, kun je terecht bij verschillende organisaties in Nederland. Zij geven (bijna) gratis persoonlijke hulp of advies over financiële (geld) of juridische (wettelijke) zaken. Vraag hiernaar bij je gemeente.
Het gaat bijvoorbeeld om:

  • het maatschappelijk werk
  • de sociale dienst
  • de kredietbank

Je kunt ook de hulp inroepen van een schuldhulpverlener bij jou in de buurt.
Ook hiervoor kun je contact opnemen met jouw gemeente.  Bekijk op de website nvvk.eu waar je in jouw gemeente terecht kunt voor hulp bij schulden (schuldhulpverlening).

Als het niet lukt om samen met een schuldhulpverlener tot een oplossing te komen met schuldeisers, dan wordt de rechter gevraagd om een oplossing. De rechter bekijkt en beslist dan aan de hand van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) wat er moet gebeuren. Het betekent meestal dat je binnen een bepaalde tijd je schulden aflost om daarna weer helemaal zonder schulden verder te kunnen.

Handige websites

Raad van de rechtsbijstand, Wet schuldsanering natuurlijke personen (externe link)
Op deze website staat belangrijke informatie en handige links die kunnen helpen bij het zoeken naar een oplossing van je geldproblemen of die het antwoord geven op je vragen. 

Rijksoverheid ( externe link) 

Geldkompas Enschede
Gemeentes hebben ook nog andere mogelijkheden om mensen te helpen. Zoek via google op geldkompas om te kijken of er bij jouw gemeente een geldkompas site is. Als voorbeeld hebben wij een link naar de website van Geldkompas Enschede (externe link).

Deel deze content

kennispleingehandicaptensector.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten