Minnelijke traject

Een schuldhulpverlener probeert eerst een regeling te treffen met de organisatie of persoon bij wie je een schuld hebt, de schuldeiser(s). Dit heet het ‘minnelijke’ traject. Er wordt dan gekeken hoe het komt dat je schulden hebt gekregen en hoe jouw schulden weer kunnen worden opgelost. Je komt in aanmerking voor het ‘minnelijke’ traject als je:

  • schulden hebt waar je zelf niet meer uitkomt;
  • ouder bent dan 18 jaar;
  • ingeschreven staat in je gemeente;
  • een inkomen hebt.

Bij een minnelijke schuldregeling berekent de schuldhulpverlener hoeveel geld je elke maand nodig hebt voor de vaste uitgaven/lasten die je hebt (bijvoorbeeld woonkosten, verzekeringen, elektriciteit, water, telefoon) en om van te leven (boodschappen). Van het geld dat daarna nog overblijft worden, verdeeld over 3 jaar, de rekeningen van de schuldeiser(s) betaalt. Als er na die 3 jaar nog steeds een schuldbedrag (restschuld) overblijft, wordt aan de schuldeiser(s) gevraagd om die restschuld kwijt te schelden. Zegt de schuldeiser daar ja op, dan hoef je die restschuld niet meer te betalen.

Op het moment dat je schuldeiser vindt dat je met een goed voorstel komt om je schuld(en) af te betalen, ga je jouw schulden aflossen.

Zegt de schuldeiser ‘nee’ tegen jouw voorstel, dan word je doorverwezen naar de wettelijke schuldsaneringsregeling (WSNP) (externe link).

Deel deze content

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...