Ouder worden met een verstandelijke beperking: Jos

Jos komt mij al tegemoet lopen op de middag van ons interview. Een vriendelijke, goed verzorgde man van 60 jaar. Samen lopen we naar zijn woning. Hij stelt mij voor aan de begeleiding, we installeren ons in de huiskamer en het interview kan beginnen.

Leven

Jos heeft veel meegemaakt. Tijdens zijn verhaal lopen de koude rillingen af en toe over mijn rug. Jos komt uit een tuindersgezin. Zijn vader teelde sla, tomaten, druiven en de laatste jaren ook irissen. Helaas is hij al jong overleden. Zijn moeder is 85 geworden. De zus van Jos heeft 20 jaar geleden een eind aan haar leven gemaakt. Ze is voor de trein gesprongen. Ze heeft daarbij wel 2 geadopteerde kinderen achtergelaten die intussen al volwassen zijn. Ook de broer van Jos had zware psychische problemen. Gelukkig kwamen ze daar op tijd achter zodat hij hulp kon krijgen.

Oudere man aan het strand

Het netwerk van Jos is klein, maar hij is toch tevreden met zijn leven. Zijn broer belt hem elke zaterdag. Hij ziet zijn familie maar eens per jaar, omdat ze ver weg wonen. Veel vrienden heeft hij niet, wel een vriendin maar die woont ergens anders. Hij heeft nog nooit meegemaakt dat iemand hem meevraagt om samen iets leuks te doen. Als hij samen met iemand iets onderneemt, is het meestal iets praktisch of iets dat de ander leuk vindt.

Wonen

Jos moest op zijn 9e al naar een instelling. Thuis was er veel ruzie en hij was zelf ook niet gemakkelijk, vertelt hij. Het jongenshuis waar hij terecht kwam werd geleid door broeders. Die waren streng. Als je niet uitkeek, kreeg je slaag. Er gebeurden daar veel dingen die niet goed waren, daar wil hij liever niet meer aan denken. Nu woont hij erg naar zijn zin. Zijn huis staat midden in de wijk, maar er wonen maar weinig niet-gehandicapte mensen. Dat vindt hij wel jammer. De mannen met wie hij zijn huis deelt, zijn leeftijdgenoten die hij van vroeger kent.

Jos slikt medicijnen, voor zijn suikerziekte en om rustig te blijven. Op zijn kamer heeft hij een afluisterapparaat. In geval van nood dan kunnen ze dan snel hulp bieden. Hij heeft een goed contact met de begeleiding. Overleggen gaan wel eens achter hem om, maar hij wordt niet betutteld.

Werk en dagbesteding

Vroeger werkte Jos hele dagen op de Sociale Werkplaats, nu nog maar halve dagen bij een drukkerij. Maar wel met veel plezier. Ook is Jos al meer dan 7 jaar misdienaar in de kerk, dat doet hij 3 dagen in de week. Op zijn vrije dagen slaapt hij meestal uit. Hij krijgt ook een uitkering maar weet zelf niet precies hoeveel. Ik wijs hem erop dat hij recht heeft op inzicht in zijn financiën.

Ouder worden

Jos is goed bij de tijd en heeft nog geen last van vergeetachtigheid. Toch merkt hij wel dat hij ouder wordt. Hij is sneller moe, dan gaat hij wat rusten tussen de middag. Om fit te blijven, wandelt Jos veel. Dat spaart weer een taxi uit! Ook eet hij gezond, elke dag vers en veel groente.

Jos heeft nog wel een paar wensen. Hij is pas in Lourdes geweest, dat stond hoog op zijn lijstje. Verder wil hij heel graag een keer naar Hongarije. Dat is nog niet te verwezenlijken omdat het veel geld kost. Hij heeft het er al vaak over gehad met zijn begeleiders, maar ze geven aan dat het te ver en te duur is. Hij is wel naar Duitsland en Italië geweest. Jos wil het liefst in zijn eigen huis oud worden. Soms denkt hij na over de dood, maar niet zo vaak. Hij is in ieder geval niet bang om dood te gaan.

Deel deze content

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...