Tamara wil goed gezond blijven

Het eerste wat me opvalt aan Tamara is de kracht die ze uitstraalt. Een sterke, goed verzorgde jonge vrouw die weet wat ze wil. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Leven

Tamara is geboren in Pakistan. Haar moeder was pas 16 toen ze van haar beviel. Ze kon en ze mocht ook niet voor haar zorgen. Ongehuwd en zwanger in een islamitisch land gaan niet samen. Het is zelfs voor moeder en kind levensbedreigend. Tamara verbleef de eerste weken na haar geboorte in een door Nederlandse vrijwilligers gerund ziekenhuisje. In die weken raakte ze sterk vermagerd omdat ze ziek was en steeds moest overgeven. Ze was ongeveer vijf weken oud toen ze met haar adoptieouders mee naar Nederland ging. Ongeveer zes weken na aankomst in Nederland kreeg ze een hersenbloeding, waardoor ze rechts gedeeltelijk verlamd raakte. Nog steeds doet ze de meeste dingen links. Haar biologische moeder heeft ze nooit ontmoet. Ze heeft wel een mooie foto van haar. Ze is wel nieuwsgierig of ze nog leeft en hoe ze er nu uit zal zien. Tamara’s zusje komt uit Sri Lanka. Zij heeft geprobeerd om haar moeder te vinden, maar dat is helaas niet gelukt.

Wonen

Tamara woont in Hulst. Ze heeft een eigen kamer in een huis met nog vier mensen. Binnenkort komt er een vijfde huisgenoot bij. Ze wonen allemaal begeleid, maar Tamara vindt dat ze veel ruimte heeft om zelf dingen te beslissen. Tamara’s ouders wonen in Axel. Ze bezoekt ze niet zo vaak meer omdat ze sinds kort een vriend heeft. Haar vader zit in een Clustercliëntenraad. Ik vraag of ze daar niet liever zelf in zou zitten. Het antwoord is duidelijk: nee! Tamara heeft geen betaalde baan, maar wel een uitkering. Haar geld wordt beheerd door haar begeleider. Haar vader kijkt mee met wat ze koopt, iets kopen zonder toestemming is er niet bij. Dat vindt ze soms wel jammer.

Sociale contacten

Tamara’s netwerk is heel belangrijk voor haar. Haar ouders, haar vriend, haar vriendinnen, haar collega’s en haar leidinggevende. Ze werkt in de kantine van Tragel Zorg. Haar vriendin werkt daar ook, net als Michael, haar vriend. Eigenlijk mag dat niet, een relatie met een collega. Maar voor Tamara en Michael hebben ze een uitzondering gemaakt. Veel tijd om te praten is er trouwens niet want ze moet keihard werken, vindt ze. Ze ziet haar werk dan ook niet als dagbesteding. Ook wil ze niet als cliënt gezien worden, maar als collega. Soms neemt ze de telefoon op en vraagt iemand aan de andere kant van de lijn naar ‘de begeleiding’. ‘Er is geen begeleiding, alleen collega’s’, zegt Tamara dan.

Sporten

Vroeger zat Tamara op streetdance. Dat vond ze leuk, maar de pasjes waren erg moeilijk en het tempo was te hoog. Ze heeft ook op fitness gezeten, maar door haar nieuwe baan lukte dat niet meer. Bewegen vindt ze wel belangrijk, maar ze wil het liefst met iemand samen. Nu is ze van plan in december mee te doen aan een marathon. Daarvoor krijgt ze training van Gino, haar sportbegeleider. De trainingen zijn in mei begonnen, twee keer per week. Als ze het leuk vindt kan ze er actief mee bezig blijven.

Voeding

Tamara kookt samen met de andere bewoners in haar huis. Elke week kunnen ze een menulijst naar keuze invullen. Géén diepvriesmaaltijden! Meestal eet Tamara maar twee keer per dag. Het ontbijt slaat ze vaak over omdat ze dan nog geen trek heeft. Ze eet wel vaak verse groente en ze houdt ook erg van pasta.
Ze is zich ervan bewust dat het niet goed is om veel en vet te eten.

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl betekent voor Tamara: verse groenten eten en minder cola drinken. Soms drinkt ze in het weekend wat alcohol. Ze weet heel goed dat je daar dronken of ziek van kan worden. Tamara rookt ongeveer zeven sigaretjes per dag. Persoonlijk hygiëne vindt ze heel belangrijk. Handen wassen, mondverzorging, maar bijvoorbeeld ook schone kleding. Op haar werk heeft ze klant die elke dag hetzelfde aan heeft. Dat kan natuurlijk niet, lacht ze.

Tamara is goed gezond en dat wil ze graag zo houden!

Deel deze content

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...