Wat is een epileptische aanval en wat zijn de oorzaken?

Epilepsie is een aandoening met typische aanvallen waarbij controle over bepaalde lichaamsfuncties tijdelijk weg is. Een epileptische aanval is het gevolg van een soort ‘kortsluiting’ in de hersenen. Miljarden hersencellen geven via elektrische prikkels opdrachten aan lichaam en geest. Bij mensen met epilepsie raken hersencellen plotseling overactief.

Epilepsie kan aangeboren zijn of later optreden en zich op elke leeftijd openbaren. Naar schatting hebben ruim 100.000 mensen in Nederland epilepsie. Bij mensen met een verstandelijke beperking komt epilepsie relatief vaker voor.

Epileptische aanval

Epileptische aanvallen kunnen heel verschillend zijn in vorm en hevigheid,  mede afhankelijk van waar in de hersenen zich de storing voordoet. Ook de duur en de frequentie waarin de epilepsieaanvallen voorkomen, verschillen  per patiënt, net als de gevolgen van de aanvallen voor de patiënt. Sommige patiënten hebben aanvallen die zo subtiel zijn dat ze nauwelijks waarneembaar zijn voor een leek. Bij anderen uiten de aanvallen zich in verkramping van ledenmaten, waarbij patiënten ook kunnen vallen. Sommige patiënten zijn nog aanspreekbaar tijdens een aanval, anderen zijn dat niet of verliezen hun bewustzijn. Vaak kan de patiënt zich niet precies herinneren wat er tijdens de epilepsieaanval is gebeurd.

Epilepsieaanvallen worden verdeeld in:

  • Partiële aanvallen, waarbij er een stoornis is in één deel van de hersenen. 
  • Gegeneraliseerde aanvallen, waarbij de stoornis zich gelijktijdig in beide hersenhelften voordoet. Er is dan altijd een verlies van bewustzijn.

Oorzaak van epilepsie

Epilepsie kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Hersenbeschadiging tijdens de geboorte.
  • Ontsteking van de hersenen of het hersenvlies.
  • Hersenletsel als gevolg van een ongeval
  • Een tumor in de hersenen.
  • Stofwisselingsziekte
  • Afwijkingen aan de bloedvaten.
  • Erfelijke aanleg

Het kan moeilijk zijn om de oorzaak van epilepsie aan te tonen, omdat er sprake kan zijn van een combinatie van factoren.

Lees meer over epilepsie en behandeling

Deel deze content

kennispleingehandicaptensector.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten