Goed genoeg ouderschap: 'Eindrapport Samenspel van factoren'

In opdracht van het ministerie van VWS voerde de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met de Vrije Universiteit een inventariserend onderzoek uit naar de ouderschapscompetenties van mensen met een verstandelijke handicap. Het eindrapport ‘Samenspel van factoren’ (2005) concludeert dat Nederland enkele honderden voorbeelden telt van 'goed genoeg ouderschap'.

Goed genoeg ouderschap in cijfers

Volgens de onderzoekers krijgt minder dan 5% van de 110.000 mensen met een verstandelijke beperking in Nederland kinderen. Van 1549 gevonden casussen wordt 33% als ‘goed genoeg ouderschap’ beschouwd, is 16% zorgelijk en schiet 51% tekort.

Belangrijke rapportconclusies

  • Een verstandelijke beperking op zich is geen bepalende factor voor falend of geslaagd ouderschap.
  • Een samenspel van succes- en risicofactoren draagt bij aan ‘goed genoeg ouderschap’.
  • Een ondersteunend sociaal netwerk blijkt doorslaggevend voor de kans op succes.

Ontmoedigingsbeleid kinderwens verstandelijk beperkten

In 2006 stelt het kabinet een ontmoedigingsbeleid voor als verantwoord ouderschap alleen mogelijk is dankzij een ondersteunend netwerk. De realiteit is dat zich een toenemend aantal ouders blijft aandienen bij zorgorganisaties.

Download het volledige eindrapport ‘Samenspel van factoren’ (pdf)

Deel deze content

kennispleingehandicaptensector.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten