Nog 40 wachtenden voor u…

De moeder van Brandon is opgestaan. Zij heeft de media opgezocht om de juiste zorg voor haar zoon te krijgen. Het resultaat mag er zijn: het gaat goed met hem. Mooi nieuws, maar tegelijkertijd stemt het mij ook triest. Want er zijn nog zeker 40 vergelijkbare gevallen bekend. En misschien wel meer. Niet alles wordt zichtbaar, want welke zorgverlener wil dit op zijn naam hebben staan?  Ik durf er zelf ook niet goed over na te denken hoeveel mensen nog een onmenswaardig bestaan  moeten leiden. Zoals onze zoon Fedor. Hij zwerft en wil niet meer naar zijn eigen huis omdat hij denkt dat ze hem dan zullen vastpakken en opsluiten. De zorginstelling die hem moet begeleiden, geeft hem onvoldoende ondersteuning en vertrouwen. 

Moet de familie dan eerst de media opzoeken  om de juiste zorg te krijgen voor hun kind? Je moet van goede huize komen dit aan te kunnen naast de zorg die je al hebt. Dat is maar voor weinigen weggelegd.

40 Wachtenden

Bij de officiële instanties (zoals Inspectie voor de Gezondheidszorg) zijn zeker 40 casussen bekend van mensen met een verstandelijke beperking en een intensieve zorgvraag. Vaak met een hoog zorgzwaartepakket en extra toevoegingen zoals een extreme zorgzwaartetoeslag. Dat is heel veel geld en betekent soms één op één begeleiding. En dat zijn weer heel veel  betrokken mensen! Wat doen al die medewerkers wanneer zij zien dat deze cliënten niet de juiste zorg krijgen? Mensen die worden vastgebonden of opgesloten, aan hun lot worden overgelaten of een zwervend bestaan leiden? Of is dat al gewoon en geaccepteerd? En hoe denken ouders hierover? Denkt dan niemand: ‘Het kan misschien anders?’ of  ‘Hebben we wel genoeg gezocht naar andere mogelijkheden?’. 

Zorg om de cliënt of om onszelf?

Goede en deskundige zorg draait volgens mij om de mogelijkheden van de cliënt en zijn gedrag leren verstaan. Of denken we soms meer aan de zorg om onszelf? Behoud van werk? De eigen veiligheid?  Natuurlijk is veiligheid belangrijk, maar daarbij stel ik meteen de vraag: waarom wordt een cliënt agressief?  Waar komen de gedragsproblemen vandaan? Waarom is de cliënt bij de ene begeleider rustig en toegankelijk en bij de ander juist niet? Een cliënt is afhankelijk van zijn omgeving. Hij kan alleen maar daarop reageren. Het is dus belangrijk dat die omgeving veilig voelt. Cliënten houden je in feite een spiegel voor over je functioneren. Dat kan confronterend zijn, maar zij vragen wel jouw steun. Net zoals de ouders dat vragen. Luisteren naar elkaar helpt!

Afhankelijk van goede zorg

Bij  cliënten met een intensieve zorgvraag vinden regelmatig multidisciplinaire overleggen plaats. Dat betekent dat alle betrokkenen weten wat er gebeurt. Waarom worden deze schrijnende situaties dan niet doorbroken? Met elkaar kan je toch gewoon opstaan en proberen het samen anders te doen? Laten zien waarom je juist voor dit vak gekozen hebt: goede zorg geven aan mensen die afhankelijk van je zijn. Het maakt me niet alleen triest maar ook boos, dat een jaar na dato nog zoveel mensen met een beperking onthouden blijven van de juiste zorg.

Ik kijk naar buiten en zie Fedor aankomen. Met een verwilderde blik kijkt hij om de hoek van de deur. ‘Hoi Maria, het is zo koud, ik kom maar even bij je langs om me lekker op te warmen. Heb je warme chocola?’ Natuurlijk heb ik die, zelfs met een koekje erbij. Fedor geniet, ik ook. Hij is één van de 40 die zo graag gelukkig wil zijn.

Blogger

  • Maria van Veere
  • De naam Maria van Veere is een pseudoniem. De naam van de auteur is bij de redactie bekend.

 

Deel deze content

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...