Zuidwester: van 12 naar 0 onrustbanden

 - Zuidwester is een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij de start van het project 'Ban de band' gebruikte Zuidwester 12 onrustbanden op twee locaties: Oud Beijerland met 292 plaatsen en Middelharnas met 98 plaatsen. Gebruikers van de banden hadden een indicatie Verstandelijk Gehandicapten Zorg Zwaarte Pakket (VG ZZP) 6 tot 8, waarvan enkelen met ExtraZwaarteToeslag (EZT). Ondanks begrotingsproblemen lukte het om het aantal banden in de periode maart 2010 tot eind 2011 terug te brengen tot 0.

'Meedoen aan project 'Ban de band van Vilans'  werkte katalyserend en bevorderde beter nadenken over andere vormen van vrijheidsbeperking’ zegt Ed Klapwijk projectleider Verbeterteam. Door het verbeterteam, de bijeenkomsten in Utrecht en onderlinge uitwisseling hadden we in 9 maanden afgeronde plannen om de banden te vervangen.' Alternatieven voor de band werden verhoogde ledikanten, beschermende ledikantbekleding, bedboxen en safe spaces, een soort bedtenten.

Snelle afbouw door boeiende dagbesteding

Het werken aan Ban de band stimuleerde om ook andere vrijheidsbeperkende maatregelen af te bouwen. Dit had succes bij een cliënt die zichzelf verwondde. Hij moest arm-handkokers dragen om infecties te voorkomen. Maar daardoor kon hij niet meedoen aan de dagbesteding. Afbouw van de arm-handkokers, eerst met tien minuten per dag, kon snel worden uitgebreid. Boeiende dagbesteding  leidde de cliënt zo af dat dit goed ging.

Discussiepunten

Intern ontstond discussie over een scheurpak om een cliënt te beletten 's nachts met ontlasting te smeren. Het scheurpak belemmert weliswaar zijn vrijheid, maar wakker blijven en toegeven aan de drang om de kamer te besmeuren is evenmin prettig voor betrokkene. Hier is het kiezen uit twee kwaden en is gekozen voor de minst kwade: het scheurpak. Een veiligheidsgordel in een rolstoel ziet Ed Klapwijk meer als autogordel dan als vrijheidsbeperking. Juist dankzij die beveiliging heeft iemand de vrijheid om er zelfstandig met de rolstoel op uit te gaan, zonder het gevaar uit de stoel te vallen of glijden.

Nieuwe bedboxen

Door de moeilijke financiële situatie van Zuidwester konden ze het eerste projectjaar geen vervangende bedboxen aanschaffen. Dat deze pas in 2011 op de begroting kwamen, vertraagde het proces, maar inmiddels zijn alle bedboxen besteld en geplaatst. Daarmee komt het aantal banden uit op 0.

Werken met kwaliteitscriteria

Tijdens de afbouw namen valincidenten of agressie niet toe. Ook het gebruik van onrustwerende medicatie lijkt niet toegenomen, hoewel daar geen harde bewijzen voor zijn.
Momenteel schoolt Ed Klapwijk een groot deel van de negenhonderd medewerkers over de nieuwe wet 'Zorg en Dwang'. De handreikingen 'Nadenken over vrijheidsbeperking van cliënten', Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) 2008 en 'Meepraten over vrijheidsbeperking van cliënten'  VGN 2008 vormen hiervoor de basis. Opdracht aan de medewerkers is het maken van een rapportage voor juni 2012 aan de hand van vijf kwaliteitscriteria waarmee ze gaan werken.

Trots op

Het team is het meest trots op het resultaat bij een ernstig autistische cliënt die zichzelf verwondde en bij wie het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) al tweemaal was ingeschakeld. De begeleiders dachten dat de afbouw moeilijk zou worden maar het ging al snel goed. De cliënt ligt nu met een niet-afgesloten band in bed en slaapt zelfs beter.

Contact: E.Klapwijk@Zuidwester.org

Bijlagen

Deel deze content

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...