Werkplaats 'Woonbegeleiding mensen met autisme en VG' (Amarant, NVA, VGN)

Er is verspreid in de sector veel kennis over goede begeleiding van mensen met autisme en een matige of ernstige verstandelijke beperking. Toch is die kennis nog niet goed gebundeld. Ook is deze kennis niet altijd goed afgestemd op begeleiders die in de zorgpraktijk werken. Dat kan anders. Dat doen we in deze werkplaats.

Inhoud

De werkplaats bundelt kennis over autisme bij mensen met een verstandelijke beperking en over de eisen die deze stellen aan de begeleiding bij wonen. Deze kennis wordt voor begeleiders op een prettige manier toegankelijk gemaakt, namelijk in de vorm van een praktisch handboek over de dagelijkse begeleiding van mensen met autisme en een verstandelijke beperking. Het eindproduct levert een goed beeld van de soms zeer complexe zorgvraag van mensen met autisme en een matige tot ernstige verstandelijke beperking en geeft begeleiders in het primair proces op een heldere manier concreet inzicht in de doelgroep en handvatten om in die complexiteit professioneel te handelen.

Uitvoering

Deze werkplaats wordt uitgevoerd door Amarant, NVA en VGN in samenwerking met ruim twintig experts uit het werkveld. Op basis van de verzamelde kennis schrijft Jolanda Keesom de tekst en worden opdrachten en oefeningen in het boek geformuleerd. Van het boek komt ook een digitale versie op de website van het Kennisplein. Via die website zal ook naar verwante en verdiepende kennisbronnen over dit onderwerp worden gelinkt. Zodoende kan alle kennis over dit onderwerp snel door begeleiders worden gevonden. Ook kan het worden ingezet voor opleidingen en bij- en nascholing.

Resultaat

  • Werkboek voor begeleiders over autisme bij mensen met een verstandelijke beperking;
  • Digitale versie van het werkboek, waarbij de tekst en opdrachten van het boek kosteloos te downloaden zijn als pdf via het Kennisplein. Inclusief digitale verwijzingen naar achtergrond- en verdiepingsmateriaal.

Contactpersoon is Alice Dallinga (adallinga@VGN.nl) van VGN Nederland.

Deel deze content

kennispleingehandicaptensector.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten