App om van je (alcohol)verslaving af te komen

App verslavingEen bestaande computertraining waarmee het brein wordt getraind om aangeleerde denkpatronen te doorbreken, is aan de Universiteit van Twente omgezet naar een app-versie. De app is voor verslaafden een laagdrempelige manier van zorg. De app is gemaakt om gevoelens en reacties die verslaafden hebben bij alcohol te veranderen.

Gebruik app

Deelnemers krijgen tijdens de training foto’s te zien van alcoholische en niet-alcoholische drankjes. Met een swipe-beweging kan de deelnemer de foto’s van zich af schuiven of naar zich toe halen. De niet-alcoholische drankjes mag de deelnemer naar zich toe halen. Zodra er een alcoholisch drankje verschijnt, is de opdracht om de foto van zich weg te swipen. Vervolgens ziet de deelnemer deze foto verdwijnen. Weg met de alcohol is dus de boodschap. Door dit te blijven trainen, veranderen de reacties en het denken in de hersenen.

Brein de Baas

De app, die Brein de Baas heet, heeft de eerste testperiodes gehad. De eerste gebruikers waren erg tevreden met de app. Toch zijn er nog een paar dingen die beter kunnen. Allereerst wil men dat de training met de app persoonlijker wordt. Gebruikers moeten bijvoorbeeld zelf kunnen zeggen wat hun favoriete drankjes zijn. Ook wil men dat er spelletjes in de app worden gedaan. Zo moet de gebruiker worden uitgedaagd. Ook hopen ze dat gebruikers de app dan blijven gebruiken.

Meer informatie over de app vind je op de website van de Universiteit Twente (externe link) of via de site van Tactus, waar je ook leest hoe de app te downloaden is.

Lees meer

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

kennispleingehandicaptensector.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten