Blog: 'Het sociale netwerk, een moetje?'

Sociale netwerken zijn ineens weer ‘hot’. Overal in het land worden projecten uit de grond gestampt om de kring rond kwetsbare burgers te versterken. Op zoek naar familie, buren, vrienden en kennissen. Alles om de reguliere zorg te ontlasten. Het lijkt af en toe wel of een sociaal netwerk een moetje is. Het moet van de Wmo.

Handig en goedkoop alternatief

Het keukentafelgesprek. Een gemeenteambtenaar komt op bezoek en bespreekt met je of je in aanmerking komt voor ondersteuning vanuit de Wmo en zo ja, hoe die ondersteuning er dan uitziet. Leidende vragen: wat kun je zelf en wat kunnen je kinderen, broers of zussen, buren en andere mensen die je kent uit je wijk of je dorp?
 
Pas als zij ontbreken of niets voor je kunnen doen, komt professionele hulp ter sprake. En zo glijdt het sociale netwerk af naar de status van een handig en goedkoop alternatief voor betaalde zorg. Met alle gevolgen van dien. De eerste geluiden over ouderen die hun familiefoto’s van het dressoir halen zijn al binnen. Alles om maar niet de indruk te wekken dat een stevig netwerk professionele hulp overbodig maakt.

Rijk leven door verschillende rollen

Het is fijn om mensen te kennen die je kunnen helpen. Niet omdat dat de kosten drukt, maar omdat het ons zelfvertrouwen geeft. Netwerken bieden steun en zorgen voor gezelligheid en geborgenheid. Ze bepalen voor een deel wie we zijn. Ze maken ons leven levendig, gevuld, gevarieerd en nuttig.

De meeste mensen hebben meerdere netwerken. In al die netwerken vervullen we een andere rol. Partner, moeder, kind, vriendin, collega, tennismaatje of koorlid. Al die verschillende rollen maken het leven afwisselend, interessant en rijk.

Wereld van verschil

Bij mensen met beperkingen en ouderen ligt dat meestal anders. Hun netwerk is klein. Vaak vervullen zij alleen de rol van cliënt, niet direct de meest gewaardeerde rol in onze snelle, digitale maatschappij. Juist voor hen is uitbreiden van het netwerk cruciaal. Dat kan met hele simpele dingen die je laten voelen dat je erbij hoort.

Als je maar met één persoon contact hebt, is een nieuw contact al een uitbreiding van 100%. Gegroet worden als je naar de supermarkt gaat of samen lopen naar de bushalte. De hond uitlaten voor je zieke buurman. Een oude schoolvriend waar je weer af en toe mee naar een treinenbeurs of voetbalwedstrijd gaat. Het kan een wereld van verschil betekenen.

Eenzaamheid geeft zorgvragen

We weten allemaal dat zorgvragen voort kunnen komen uit eenzaamheid. Als je een netwerk hebt om kleine vragen en twijfels te delen, stapelen ze zich niet op tot een hulpvraag voor de professionele zorg. Het netwerk uitbreiden loont dus. Niet in geld, maar in geluk en daardoor uiteindelijk toch in geld.

Zorgprofessionals kunnen het verschil maken. Als dat lukt vermindert de hulpvraag en je doet waar menig organisatieadviseur van droomt: je gaat terug naar de basis van de zorg en ondersteuning door de cliënt en zijn kwaliteit van bestaan centraal te zetten. Werken aan sociale netwerken? Prima, maar dan wel om de juiste redenen en niet omdat het moet van de Wmo.

Inge Redeker is werkzaam bij Vilans en expert op het gebied van inclusie

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Aantal reacties (2)

  • 03-09-2015
  • Inge Redeker

Helemaal mee eens, zorgprofessional staat naast de persoon en reikt aan. Netwerkversterking kan heel erg veel opleveren aan kwaliteit van leven (éen goed leven'), een contact kan al wereld van verschil maken, netwerkversterking moet je daarom doen, dat was een beetje de boodschap.

  • 26-06-2015
  • Arnold Rosier

Vooropgesteld: er is niets mis met de vraag ' wat kunt U zelf nog?' - zelfstandigheid en zelfredzaamheid gaan hand in hand met regie over eigen leven. En wanneer mensen

wensen nog zolang als mogelijk en redelijk is in het eigen en vertrouwde huis te mogen wonen - helemaal goed lijkt mij - zelfbepaling en eigenheid.

Werken aan het sociaal netwerk in de lokale omgeving en benutten van de faciliteiten die aanwezig zijn is essentieel. De nieuwe zorgprofessional kan hier en hiermee aan de slag.

De cliënt geeft in zijn context aan wat betekenisvol is. De zorgprofessional ondersteunt waar nodig. Hier ligt de werkelijke kwaliteit van zorg. Niet uit te drukken in meetbaar resultaat, getal of brancheconform indexcijfer. Hoeft ook niet. Het gaat om betekenisgeving. Zorg is mensenwerk.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...