Blog: 'Ik wou mijn hersenletsel niet op de voorgrond zetten'

“De privésituatie mag geen invloed hebben op de taken van een online specialist” Dit zinnetje leek ik er ingeprent te hebben bij mezelf. Ik wou mijn opgelopen hersenletsel niet op de voorgrond zetten.

Toen mijn werkzaamheden van de afgelopen maand besproken werden, schrok ik wakker. Hersenletsel stond op de voorgrond. Want juist omdat ik mezelf niet toestond privéomstandigheden mee te laten wegen met mijn taken op de werkvloer, gebeurde dit wel. Is dit hersenletsel? Voor een deel wel, niet-aangeboren hersenletsel.

Tekenen van NAH

Zo werd ik extra nadrukkelijk gewezen op de omschrijving van mijn takenpakket, zodat het kwartje zou vallen. Omdat bleek dat herhaaldelijk horen wat er aan correcties toe te passen was, niet automatisch betekende dat ik ze dan ook verwerkte.

Ook reageerde ik soms feller dan hoe ik dit bedoelde, omdat het even teveel werd. Dat is aan de ene kant menselijk te noemen, aan de andere kant een teken van verminderde remming. Een teken van niet-aangeboren hersenletsel. Laat remming nou iets zijn wat onder het cognitieve vermogen van de hersenen valt. Het vermogen wat bij mij is aangetast.

Twee keer stoten aan dezelfde steen

De afgelopen maand heb ik geleerd dat ik meer behoefte heb aan herhaling dan ik van mezelf wist. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Iemand met niet-aangeboren hersenletsel wel. Je ziet de steen, je hoort erover en je weet dat het pijn doet wanneer je valt. En toch stoot je je. Hoe dit kan?

Omgaan met hersenletsel

Bovenstaande is uit te leggen als een kleine sein- en wisselstoring in het cognitieve geheugen. Niet-aangeboren hersenletsel gaat om blijvende schade. Oftewel; een verandering in de hersenen die door plotseling trauma plaatsvond en niet meer gewijzigd kan worden. Je kan er echter wel mee leren omgaan.

De afgelopen periode heb ik de vrijheid gekregen om me tegen een steen te stoten. Tot ik doorkreeg hoe ik om die steen heen kan manoeuvreren. Zo ratelde ik teksten achter elkaar en voelde ik een tijdsdruk die er niet was. Door nu een pauzemoment in te plannen vóórdat ik mijn tekst doorstuur, heb ik een weg om de steen heen aangelegd.

Ik maak minder aantekeningen, omdat herhaling voor structuur zorgt. Structuur biedt overzicht en overzicht creëert rust. Juist voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel is rust tijdens het werk zeer gewenst. De prikkelingen van buitenaf krijgen minder aandacht, de concentratie is beter en de rem staat weer paraat.

Het kan

Niet-aangeboren hersenletsel, het kan werken. Mits er geduld is bij de werkgever om de ezel tegen de steen te laten stoten. En bij de werknemer om de weg om de steen heen te ontdekken. Accepteer dat dit gebeurt, leer van de ervaring en werk mét de sein- en wisselstoring aan een nieuwe weg. Omdat het kan.

In februari 2008 liep de initiatiefneemster van blog NAHderbekeken niet-aangeboren hersenletsel op. Ze krijgt vaak vragen over NAH: ‘Hoe is het om zo jong al een dergelijke tegenslag te verwerken?’ en ‘Wat doe je nu?’ of ‘Hoe is het leven met hersenletsel?’. Via haar blogs probeert ze daar antwoord op te geven.

Lees verder over niet-aangeboren hersenletsel

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Aantal reacties (1)

  • 11-08-2015
  • Butcher

Het volgende wilde ik even delen: www.aapnl.nl. Een website van een arts acupuncturist in Tilburg die mij ontzettend heeft geholpen met mijn NAH

Nu, ruim 5 weken na de mri-scan, heb ik 12 acupunctuurbehandelingen gehad. De Tilburgse acupunctuur-arts drs. T. Soey - van den Broek behandelde me in afnemende frequentie: 2 weken 3x, 2 weken 2x, 2 weken 1x. Behandeltechniek: Chinese lichaamsacupunctuur ondersteund door Chinese ooracupunctuur, steeds ook quasha en massage; incidenteel werd ook van de lasertechniek gebruik gemaakt; de laatste 3 behandelingen eindigden met oefeningen aan apparaten ter versterking van de lage rugspieren. De ‘basis’-behandelingen zijn nu afgerond en normaal gesproken zullen er de komende 4 a 5 weken geen behandelingen nodig zijn; daarna zullen er om de zoveel tijd wel ‘revisie-/onderhouds’-behandelingen moeten gaan volgen.De resultaten van de acupunctuurbehandelingen kwamen heel geleidelijk aan tot stand: vanaf de eerste behandeling nam de pijn niet meer toe maar werd juist draaglijker, een hogere dosering oxycontin bleek niet nodig, en ik kreeg daarmee de tijd om me goed te informeren over een eventuele hernia-operatie. Heel geleidelijk aan werd ik ook steeds mobieler: van de hele dag zoveel mogelijk alleen maar op de linkerzij liggen naar ook eens even zitten en korte stukjes (superkrom) lopen. En inmiddels loop ik rechtop zoals ik dat voorheen ook deed, weliswaar nog bepaald geen grote afstanden maar het betert dagelijks. Fietsen gaat nagenoeg pijnvrij en een rondje van circa 10 km is momenteel goed te doen. Zitten gaat na enige tijd nog wel gepaard met een zeurend pijntje in mijn bil maar is een tijdlang goed vol te houden. Dagelijks ga ik enkele keren een uurtje liggen, het ontspant en ik ben dan enige tijd vrij van pijn.Dankzij de acupunctuur is een zekere hernia-operatie voorkomen, is er dus ook geen sprake van een of meerdere vervolgoperaties noodzakelijk vanwege de vorming van litttekenweefsel. Tevens wordt de herstelperiode bekort en daarmee ook de uitval uit het arbeidsproces. Met als gevolg ongekend veel gunstiger declaratiebedragen die de verzekeringsmaatschappijen moeten uitkeren. Het is bijvoorbeeld gemakkelijk aan te tonen dat de kosten van de hiervoor beschreven serie acupunctuurbehandelingen nog niet 10% bedragen van de kosten van een enkele hernia-operatie. En dit op zich al geringe percentage neemt nog eens drastisch af als je ook de vervolgoperaties in ogenschouw neemt.

kennispleingehandicaptensector.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten