Blog Mireille de Beer: Geen pensioen voor werkende mensen met een beperking?

blog-mireille-beer-mensen-pensioen-werken

 -  Vanaf volgend jaar juli geen pensioenopbouw meer voor mensen met een beperking. Dit is de consequentie als werkgevers mensen met een beperking onder het minimumloon mogen betalen. Ervaringsdeskundige Mireille de Beer reageerde door een brief te schrijven aan de staatssecretaris van Sociale Zaken.

Het wetsvoorstel is afkomstig van Tamara van Ark (VVD), staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Door de regeling kan er onder andere bezuinigd worden op sociale premies. Dit kan de overheid in totaal 500 miljoen opleveren. Met dat geld zouden extra werkplekken voor mensen met een beperking kunnen worden bekostigd. Het zou zo eenvoudiger en goedkoper zijn voor werkgevers om mensen met een beperking in dienst te nemen.

Brief aan mevrouw Van Ark

Hoe zie ik dat van uit mijn achtergrond als persoon die een beperking heeft en wat betekent dit voor andere mensen met een beperking? Ik heb hiervoor een brief opgesteld en deze opgestuurd naar de staatssecretaris. Onderstaande is wat ik hierin heb beschreven.

Geachte mevrouw Van Ark,

Ik ben Mireille de Beer en ik werk al vijftien jaar als ervaringsdeskundige bij LFB, een belangenvereniging door en voor mensen met een verstandelijke beperking. Via begeleid werken heb ik hier een betaalde baan. Ik heb het geluk dat ik begeleid word door een goede coach die met mij dit proces is aangegaan. Door dit werk heb ik ook kansen gekregen om gedetacheerd te worden bij Vilans, een kenniscentrum voor het verbeteren van de langdurende zorg. Hier denk ik mee in beleid, ben ik betrokken in verschillende projecten en word ik gezien als een volwaardig collega. En daardoor groei ik nog steeds en wordt mijn wereld nog groter. Ook ben ik zo meer als die beperking alleen.

Ik kom ook brengen

Werk geeft mij enorme voldoening en dat komt omdat ik niet alleen maar kom ‘halen’, maar ook kom ‘brengen’. Zo leert Vilans heel veel van mij door beter te begrijpen hoe het is om iemand te zijn met een langdurende zorgvraag. Inmiddels is de langdurige zorgvraag niet meer van toepassing, omdat ik een mooi netwerk om mij heen heb gebouwd. Samen met mijn man heb ik een eigen huis en daar geniet ik van, want ik werk daar hard voor. Gelukkig heb ik van mijn jobcoach inmiddels begrepen dat deze nieuwe regeling niet voor mij geldt. Het gaat namelijk om mensen die onder de Banenafspraak vallen. Dat is voor mij een enorme opluchting. Want anders zou ik de hypotheek in de toekomst niet meer kunnen betalen.

Geschokt

Maar dat wil niet zeggen dat ik evengoed niet geschokt ben over het feit dat er zulke wetten worden voorgesteld. Mensen met een beperking hebben ook recht om hun pensioen op te bouwen. Ze hebben er immers niet om gevraagd dat ze een beperking hebben. Ook raakt het mij dat er gezegd wordt dat mensen met een beperking geld kosten. Ik denk juist dat zij iets moois kunnen toevoegen aan een bedrijf of organisatie. Deze samenleving is zo gevarieerd, bestaat uit zoveel verschillende mensen, dat ik durf te zeggen dat bedrijven en organisaties echt iets missen door mensen met een beperking uit te sluiten.

VN-verdrag

Uw wetsvoorstel maakt het bovendien mogelijk dat mensen met een beperking betaald worden naar wat zij kunnen produceren. Hierdoor worden mensen met een beperking oneerlijk behandeld ten opzichte van andere mensen. In juli 2016 heeft de overheid een VN-verdrag getekend waarin staat wat de overheid moet doen om te zorgen dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Volwaardig meedoen betekent volwaardig behandeld worden. Hoe betrouwbaar is die ondertekening van de overheid dan als diezelfde overheid dit soort wetsvoorstellen indient? Gelijke rechten betekent toch gelijke kansen?

Met vriendelijke groet,

Mireille de Beer 

Oproep

Ben je ook boos over dit wetsvoorstel? Dan wil ik je graag wijzen op ‘Wij Staan Op!’ een beweging van tien jongvolwassenen met een beperking. Als groep jong volwassen ervaringsdeskundigen op het gebied van leven met een handicap zijn zij op 16 mei 2015 een publiekscampagne gestart voor het verbeteren van de positie van mensen met een beperking. Onder de naam ‘Wij staan op!’ roepen zij de regering op meer haast te maken met de ratificatie van het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap. De groep heeft onder andere een manifest uitgebracht waarin het VN-verdrag in concrete eisen is omgezet. Teken jij ook mee? Ik heb al getekend.

Meer lezen:

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

kennispleingehandicaptensector.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten