Boek en handreiking over bemoeizorg en LVB

Bemoeizorg handreiking

 - VUmc, Stichting Raad op Maat en zorginstelling Odion brengen een boek en een handreiking over bemoeizorg uit. Bemoeizorg is zorg die een cliënt zelf niet nodig vindt.

Een bepaalde mate van ondersteuning, soms in de vorm van bemoeizorg, kan mensen met een verstandelijke beperking helpen zich staande te houden in de maatschappij. Hoe maak je deze afweging? Het boek ‘Bemoeipraat’ en de handreiking zijn nu te downloaden.

Ervaringsdeskundige Mireille de Beer: "Bij bemoeizorg bemoei je je met iemands leven en vrijheid. Ook al is dat meestal uit goede bedoelingen, je beperkt iemand in zijn vrijheid. Het boek Bemoeipraat kan je helpen om in gesprek te gaan over bemoeizorg."

Cliënten met een licht verstandelijke beperking vinden het vaak lastig om hun zorgvraag zelf te formuleren. Om die reden moeten begeleiders een afweging maken: wacht je tot de cliënt met een zorgvraag komt, of bied je zorg aan?

Handvatten voor bemoeizorg

Met het boek 'Bemoeipraat' krijgen cliënten iets in handen om zaken waar ze het niet mee eens zijn te bespreken. In de handreiking staat een stappenplan voor begeleiders voor het overwegen en eventueel aanbieden van bemoeizorg beschreven. De bijbehorende cursus diept het aangeboden stappenplan verder uit.

Bron: de VGN

Lees verder over LVB en eigen regie

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...