NAH; dat doe je samen

 - Hersenletsel heb je nooit alleen. Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is letsel dat alles verandert. Uiteraard krijgt de persoon die het oploopt te maken met veranderingen, maar dit geldt ook voor een partner, de familie, vriendschappen, huisgenoten en eventuele andere relaties.

stel knuffelt liefdeJet van Swieten is de partner van iemand die na een beroerte NAH opliep. Een partner die het onzichtbare letsel graag zichtbaar ziet worden. Jet schrijft op haar blog onder andere over haar ervaringen als partner van iemand met NAH.

De partner van iemand met NAH krijgt veel op zijn of haar bord. Na kennismaking met NAH kan er een zoektocht naar hulp ontstaan. Een zoektocht naar ondersteuning voor de partner. Of wellicht een langzame ontdekking naar wat er is gebeurd en wat dit betekent voor de toekomst. En daar hoort ook het besef bij van verlies en het verdriet hierom.

Samen een nieuwe weg vinden is niet altijd even vanzelfsprekend. Je kunt verdwalen in de onzichtbaarheid van het letsel. Een botbreuk kan verholpen worden. Er is aandacht voor verlamming. Maar chaos in het hoofd of vergeetachtigheid is een stuk moeilijker te definiëren.

(On)zichtbaar maken

De partner van iemand met NAH is geholpen bij support van mensen uit de omgeving (familie, vrienden, collega’s artsen en hulpverleners). Zonder steun en support van buitenaf zal de partner het moeilijk redden.

Jet van Swieten heeft als doel om meer duiding te bieden in de zorg van NAH.
Dit doet Jet door op haar blog verschillende vormen van zorg te benoemen, in losse artikelen en in series. Zo schrijft Jet onder de naam ‘Uit het Dagboek van een Onbestorven Weduwe’ over tal van situaties die juist de partner van iemand met NAH raken.

Meer aandacht voor de partner

De getroffene verandert in iemand voor wie de partner destijds niet heeft gekozen. Er is veel tijd en geduld nodig om de getroffene opnieuw te leren kennen en om te leren omgaan met de beperkingen. Ook heeft de partner er een enorme taak bij gekregen.

Deze taak blijkt nog te vaak op de achtergrond hangen. De zwaarte van de opdracht die de partner meekrijgt, is dan ook erg moeilijk aan te geven. Dit zorgt ervoor dat de partner vaak niet gezien wordt. Terwijl die persoon juist zo belangrijk is.

Lees verder op de blog van Jet

Deel deze content

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...