Factsheet traumatisch hersenletsel - VeiligheidNL

De impact van hersenletsel is enorm. Uiteraard in de eerste plaats voor de patiënt zelf, maar ook voor het gehele gezin zijn de gevolgen onvoorstelbaar groot.
 
Susanne Nijman zag het gebeuren bij haar moeder, zij kreeg op vrij jonge leeftijd een CVA. In eerste instantie leek zij hier ‘schadevrij’ uit te komen. Maar op langere termijn bleken de gevolgen toch fors. Ook voor traumatisch hersenletsel geldt dat de gevolgen desastreus kunnen zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje, de gevolgen zijn niet te overzien…
 
Als onderzoeker bij VeiligheidNL ziet Susanne veel letselgegevens van anonieme patiënten die, na een ongeval, een SEH-afdeling van een ziekenhuis bezoeken. Hier worden ook veel slachtoffers gezien met traumatisch hersenletsel. Maar gegevens over de incidentie, oorzaken en gevolgen van traumatisch hersenletsel waren nog niet nader onderzocht. Omdat ze vermoedde dat traumatisch hersenletsel een onderschat probleem is, wat niet de aandacht krijgt die hard nodig is, heeft ze deze onderzoeksvraag opgepakt en is tot de volgende zorgelijke feiten gekomen.
 
Feiten traumatisch hersenletsel:

  • Per jaar lopen 85.000 mensen traumatisch hersenletsel op 
  • 30.000 mensen bezoeken de SEH-afdeling van een ziekenhuis
  • 21.000 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis 
  • 1.017 mensen zijn overleden

Sterke stijging SEH-behandeling en opnames bij doelgroep 0-14 jaar & 55+
Aantal overledenen is verdubbeld sinds 1996 
Sterke stijging overledenen in groep 75+
 
Lees Susannes uitgebreide factsheet traumatisch hersenletsel van VeiligheidNL (externe link).

Deel deze content

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...