Feiten en cijfers Vrijwilligerswerk

Vrijwilligers in de zorg verrichten onbetaald en onverplicht werkzaamheden in georganiseerd verband ten behoeve van anderen die zorg en ondersteuning nodig hebben en met wie ze - bij de start - geen persoonlijke betrekking hebben. We zetten de feiten en cijfers voor je op een rij.

Aantal vrijwilligers

In de zorg in Nederland zijn naar schatting meer dan 450.000 vrijwilligers actief, waarvan ruim 150.000 binnen verzorgings-, verpleeghuizen en gehandicaptenorganisaties. Precieze cijfers zijn niet te geven, omdat niet in elke deelsector bekend is hoeveel vrijwilligers er werkzaam zijn. De gegevens die wel bekend zijn, hebben we op een rij gezet.

  • In de gehandicaptensector zijn naar schatting 50.000 vrijwilligers actief (precieze cijfers niet bekend).
  • Zij zijn actief in woonvoorzieningen voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, in de thuishulp, belangenbehartiging of in vrijetijdsbesteding (ook vakantie).
    Bekijk ook de cijfers in 'Vrijwilligers in de zorg' (pdf)

Vooral welzijn en minder zorg

Vrijwilligers doen vooral aan welzijn en minder aan zorg. Zij hechten aan waardering en ondersteuning. Bij zwaardere cliëntgroepen is goede matching en ondersteuning essentieel. Als meer mensen ‘verleid’ worden tot vrijwilligerswerk kan het aanbod toenemen.

Onderzoeken vrijwilligerswerk

Dit zijn enkele conclusies van het onderzoek ‘Hulp geboden. Een verkenning van mogelijkheden en grenzen van (meer) informele zorg’ (pdf) van het Sociaal en Cultureel Planbureau in 2014. Het onderzoek is voorafgegaan door een literatuurstudie 'Informele zorg in Nederland; een literatuurstudie naar mantelzorg en vrijwilligerswerk in de zorg' (externe link) die in 2013 verscheen en zal worden vervolgd door een kwantitatieve studie die eind 2015 verschijnt.

Lees meer

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...