Lastige vragen in de praktijk: Luuk wil zijn rijbewijs halen

In je dagelijkse werk heb je, soms zonder dat je het in de gaten hebt, regelmatig te maken met ethische vragen die je zorgvuldig moet afwegen. Dat kan best lastig zijn. Want hoe beslis je wat goede zorg is voor jouw cliënt?

Met behulp van 6 casussen kun je de komende tijd je mening geven over ethiek in de gehandicaptenzorg. Deze tweede casus gaat over levensvragen.

Casus levensvragen: rijlessen nemen?

Rijbewijs halen dilemma

Luuk heeft een licht verstandelijke beperking en epilepsie. Binnenkort wordt hij 18 en hij praat er al weken over: als hij jarig is geweest, neemt hij rijlessen. Luuk is gek op Formule 1 sport en kijkt graag naar mooie auto’s. Deze hobby deelt hij met zijn broer Tom die ook een licht verstandelijke beperking heeft.

Tom heeft vorig jaar zijn rijbewijs gehaald. Luuk is ervan overtuigd dat als zijn broer het kan, het hem ook gaat lukken. Hij kan dan zelf naar zijn werk en hoeft niet meer opgehaald te worden door de taxi.

De ouders van Luuk vinden het lastig dat hij zo met de rijlessen bezig is. Ze gunnen hem zijn grote droom, maar verwachten dat autorijden vanwege de onvoorspelbaarheid van zijn epileptische insulten en leerproblemen niet haalbaar is. Ze willen hem beschermen voor een grote teleurstelling en zijn bang dat de rijlessen zijn zelfvertrouwen zullen schaden.

Wat zou jij als begeleider doen?

De ouders van Luuk bespreken hun dilemma met jou als professional. Ze zoeken naar een manier om Luuk af te leiden van de rijlessen, maar willen ook graag tegemoet komen aan zijn droom. Hoe reageer je op hun dilemma? Vul de poll in of geef je reactie.

Poll

Rijlessen nemen?

Lees ook over ethische dilemma's

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Aantal reacties (10)

 • 17-06-2018
 • Anneke

Ik zou hem een paar rijlessen laten doen en de rijinstructeur laten inschatten of hij al dan niet kan autorijden. Dit heb ik ook een keer met een client met epilepsie en autisme gedaan. De rijinstructeur heeft toen ingeschat dat het niet lukte. Nu is het zo dat ze zegt dat ze het niet kan in plaats van: ik mag het niet van de begeleiding of van mijn ouders.

 • 17-06-2018
 • pieter w

Gun Luuk zijn teleurdtelling maar help hem met doseren bij het ondervinden. Voor de lessen zelf heb je geen CBR- beperking overigens. En ga eens met hem karten of regel met hem af en toe een ritje in geschikte auto met instructeur. Er bestaan zelfs rijscholen voor ook deze kandidaten. Succes, vooral voor Luuk.

 • 15-06-2018
 • Lidy Simons

Gesprek aangaan met Luuk en zijn ouders, zoals in optie 3 wordt aangegeven, maar in dit gesprek ook de beperkingen ivm de epilepsie bespreken. Luuk en zijn ouders zullen ook met de behandelende neuroloog kunnen praten en samen met Luuk de voorwaarden van een rijbewijs halen ten aanzien van zijn epilepsie bespreken.

 • 15-06-2018
 • Nicole van Thiel

Een rijbewijs is geen reële optie als iemand epileptische aanvallen heeft en je moet ook eerlijk blijven naar Luuk. Omdat hij ook gek is van Formule 1, zou ik eerder denken aan een bezoek/ abonnement op de kartbaan. Wellicht eerst lessen en onder begeleiding rijden en goed in de gaten houden of hij geen aanvallen krijgt tijdens deze activiteit.

 • 15-06-2018
 • Kan Verschoor

Samen met Luuk en ouders bespreken. Tevens info in laten winnen bij CBR ook zij kunnen goede inlichting geven.

Gaan voor het beste oplossingen!

Mocht hij helemaal niet mogen rijden volgens de testen CBR ook hier zoeken naar tevreden alternatieven. (× meerijden in een racewagen bijv.. of karten etc.)

 • 15-06-2018
 • Reina Kooijman

t.a.v. onvoorspelbaarheid epilepsie zijn eclectische fiets en auto voor mij hetzelfde vraagteken.

Ik zou altijd in gesprek gaan met ouders en Luuk.Geen oplossingen bedenken voor, maar samen met cliënt en ouders in gesprek gaan. Een oplossing mede vanuit Luuk zelf,is altijd beter,want dan kan hij ook gaan begrijpen ,waarom iets niet kan.En wordt niet voor een voldongen feit gezet.Hij zelf kan mee denken en beslissen over een eventueel.alternatief.

 • 14-06-2018
 • Jessie Bastings

Met epileptische insulten loopt Luuk en lopen anderen risico. Ik adviseer om eerst met een Avg na te gaan of zijn insulten kunnen verminderen. Als dat niet mogelijk is dan ook geen rijles, want het risico is te groot. Een electrische fiets kan dan een goed alternatief zijn.

 • 14-06-2018
 • Rinie

Op de site van CBR staat wat wel/ niet mag als je epilepsie hebt. Ik zou dit erbij halen samen met ouders en cliënt. En Uitleggen,

 • 13-06-2018
 • Lisette

Autorijden met epilepsie mag niet. Bij meerdere aanvallen mag je steeds een jaar niet rijden na de laatste aanval. Rijlessen lijken me in dit geval dus niet aan de orde, het is oas echt een teleurstelling als hij wél gaat lessen en erachter komt dat hij toch niet mag rijden.

 • 13-06-2018
 • Jelle

Een gesprek, met wen jongen met een lvb. Volgens mij kom je daar weinig verder mee. Al dat gepraat en al die woorden. Daar zijn ouders vaak veel beter in dan hun kind. Uiteindelijk zal die jongen zelf moeten inzien wat realistisch is. Bespaar hem die teleurstelling nou niet, dan ontneem je hem gevormd te worden vanuit zijn eigen ervaring. Dus ja, optie 2.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...