Mireille de Beer: ‘Mijn’ Kennismarkt

Hoe kun je goed communiceren met verstandelijk beperkte burgers? Hoe slaag je erin om de taal van een ander te verstaan en te spreken? Ben je ‘Wmo-proef’? Die vragen stelden mijn LFB-collega’s bij de start van de kennismarkt op 6 maart in Den Bosch. Er ontstond meteen een levendige discussie met de zaal. Laat dat maar aan mijn collega’s over!

Kennismarkt Mireille de Beer

Meer dan alleen cliënt

Toch is juist die taal vaak een probleem. Ik vond het soms moeilijk de sprekers te volgen. Bijvoorbeeld bij het tweede plenaire onderdeel, over ouderschap. Het taalgebruik was moeilijk. Er werden niet veel goede voorbeelden genoemd werden terwijl die er wel zijn. Ook werd het woord ‘cliënt’ veel gebruikt. Je bent toch pas cliënt als je begeleiding krijgt van een zorginstelling? En ook dan ben je nog veel meer dan dat. Iets om over na te denken. Ik ben toch geen cliënt van Vilans? Ik ben gewoon een medewerker!

Af en toe een ongelukje

Ik heb ook zelf mensen geïnterviewd. Professionals gevraagd wat ze komen brengen en wat ze van de Kennismarkt vinden. Zo sprak ik een medewerker van Amerpoort die zich inzet voor het gebruik van internet door mensen met een beperking. Onder het motto: ‘Geef ons de mogelijkheden van internet, we hebben al zoveel beperkingen’. Hij ziet wel dat er gevaren zijn, maar vindt toch dat mensen dat zelf moeten ervaren. Dan maar af en toe een ongelukje. We leven nou eenmaal in een digitale wereld. Wel vindt hij het belangrijk dat zorginstellingen mensen ondersteunen bij het internetten. Zo kun je de risico’s verkleinen.

Inspiratie en ideeën

Daarna sprak ik met Anouk Bolsenbroek en Paul Imthorn. Anouk heeft een workshop over inclusie gegeven Verder is ze vooral gekomen om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van ondersteuning. Ze is op zoek naar nieuwe ideeën en vond de verfrissende verhalen in de Babbelbox erg leuk. Paul is gekomen voor de workshop van Anouk, voor de verhalen uit de praktijk en om bekenden te zien en te spreken. Ook hij is op zoek naar inspiratie en ideeën.

Zorg en onderwijs vinden elkaar

Kennismarkt Mireille de Beer

Ook mijn collega Betsy Albers heb ik geïnterviewd. Zij vindt het fijn te zien dat mensen uit zorg en onderwijs elkaar hier vinden. De locatie leent zich daar goed voor. Dit ROC leidt mensen op voor de zorg, maar biedt ook dagbesteding aan mensen met een beperking. Dat versterkt elkaar. Scholen moeten meer naar de mogelijkheden kijken en niet alleen de bezwaren zien, vindt ze.

Ervaringsdeskundigen aan zet

De start door de ervaringsdeskundigen van de LFB vond ze erg waardevol. Bij de andere plenaire onderdelen plaatst ze een kritische noot. Onderzoekers moeten voor deze zaal eenvoudiger vertellen. Ze moeten hun taalgebruik zo aanpassen dat iedereen begrijpt wat ze bedoelen. Iets anders is dat ze meestal problemen onderzoeken en dan krijg je als snel een negatief verhaal. Natuurlijk is dat soms wel nodig. Maar als je wilt dat mensen meer participeren, moet je juist vragen waar ze blij van worden en wanneer ze zich gezien voelen. Veel meer werken met ervaringsdeskundigen is haar advies. We weten steeds meer door al die onderzoeken, maar wat levert het nou op voor mensen met een beperking?

Spiegel voorhouden

Naast mensen interviewen ben ik ook nog actief geweest met mijn nieuwe team Ondersteuningsplan. Mensen zelf laten vertellen wat ze belangrijk vinden in hun ondersteuning en hoe je ze daarmee kunt helpen. Daar werken we aan. Ook heb ik samen met mijn collega Inge Redeker een workshop over inclusie gegeven. Hoe kun je daar als professional aan werken? Wat heb je daarvoor nodig? Allemaal onderwerpen waarbij mijn eigen ervaringsdeskundigheid, kennis en achtergrond goed van pas komen. En als je dan te horen krijgt dat je de mensen een mooie spiegel voorhoudt, dan weet je weer waarvoor je het doet!

Mireille de Beer

Lees meer over de Kennismarkt

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...