E-Module voor REPOS Pijnobservatielijsten beschikbaar

 - Het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam biedt een online trainingsprogramma aan  om de REPOS pijnobservatielijsten te leren gebruiken. De e-module is gratis te volgen.

PijnobservatielijstenREPOS vereist training

Betrouwbaar scoren met de REPOS vereist enige training. Voor dit doel is een e-module ontwikkeld met achtergrondinformatie over de REPOS, het scoreformulier in pdf, en video-opnamen die de beschreven gedragingen illustreren. Voor zelftraining zijn twaalf video-opnamen beschikbaar.

Ook voor volwassenen met verstandelijke beperking

De REPOS is een pijnobservatieschaal die in eerste instantie was ontwikkeld voor verpleeghuisbewoners met een uitingsbeperking, bijvoorbeeld als gevolg van dementie, een afasie of niet aangeboren hersenletsel. In de dagelijkse praktijk lijkt de REPOS ook bruikbaar voor volwassenen met een verstandelijke beperking.

Dit wordt onderzocht in twee validiteitsonderzoeken. De ene studie onderzoekt de REPOS in het algemeen bij mensen met een verstandelijke beperking en de andere studie richt zich op de pijngedragingen van mensen met een zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking.

Omdat bepaalde gedragsreacties ook door andere oorzaken dan pijn kunnen worden bepaald, maakt  de REPOS in aanvulling op de observatie gebruik van kennis van begeleiders over het normale gedrag, een onderliggend probleem en/of de sociale achtergrond van een cliënt. Op grond hiervan wordt de observator gevraagd ook een aanvullend pijncijfer (NRS) te geven aan de hand van zijn of haar kennis over het normale gedrag van een cliënt, een mogelijk onderliggend probleem en/of de sociale achtergrond. Een REPOS score van 3 of hoger in combinatie met een NRS van 4 of hoger wijst op de mogelijkheid van pijn.

Geïnteresseerden kunnen inloggegevens aanvragen via deze link: www.comfortassessment.nl

 

Lees verder over pijn en verstandelijke beperking

Deel deze content

kennispleingehandicaptensector.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten