Pictoplanner voor cliënten met NAH

De Pictoplanner is een programma dat mensen met een verstandelijke beperking helpt en minder afhankelijk maakt van anderen. In de praktijk blijkt de Pictoplanner zeer gebruiksvriendelijk. Daarom maken Laurens Leerhuis Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en zorginstellingen Middenin en Rijndam het planbord nu ook geschikt voor de doelgroep NAH.

Digitaal planbord en Pictoplanner

Sander Soeteman ontwikkelde de Pictoplanner in eerste instantie voor mensen met een verstandelijke beperking of autisme. Nu is hij betrokken bij de doorontwikkeling richting de doelgroep NAH. Soeteman: ‘Ik heb het product uitgewerkt zodat het mensen helpt overzicht in hun dagstructuur te krijgen. Op een digitaal planbord in de huiskamer, kunnen de bewoners zien hoe de middag, dag of week eruit ziet. Welke activiteiten zijn er? Wat eten we? Wanneer komt er bezoek? Eventuele begeleiders kunnen het touchscreen op afstand aanpassen.’

Daarnaast kunnen de bewoners gebruikmaken van een iPad met de Pictoplanner-app. Als pictogram staan daarin hun persoonlijke afspraken, maar ook bijvoorbeeld de stappen die je moet volgen om je aan te kleden of af te wassen. De invulling is toegespitst op de leerdoelen van de cliënt.

Voordelen Pictoplanner

Laurens nam met twee woonlocaties in Rotterdam deel aan het ontwikkeltraject van de Pictoplanner NAH. Uit deze proef kwamen de volgende voordelen naar voren:

  • Ondersteuning van het geheugen en het bevorderen van overzicht/inzicht (geeft rust)
  • Cognitieve training (gedragsveranderingen)
  • Cliënten leren zelf constateren, in plaats van dat zij informatie overnemen van een medewerker (eigen regie)
  • Betere samenwerking met ketenpartners.
     

Meer lezen over de Pictoplanner

Deel deze content

kennispleingehandicaptensector.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten