Naar hoofdinhoud Naar footer

Landelijke netwerkbijeenkomst medisch-generalistische zorg

Datum/tijd

Vrijdag 22 september 2023 van 12.00 uur tot 17.00 uur

Op vrijdagmiddag 22 september 2023 organiseert Vilans in samenwerking met de Erasmus Universiteit een netwerkbijeenkomst over de toekomst van de medisch-generalistische zorg in de regio. Ga met ons in Den Bosch het gesprek aan over hoe jij de toekomst van de medisch-generalistische zorg ziet. Er is accreditatie afgegeven voor huisartsen (2 punten), artsen VG (2 punten), specialisten ouderengeneeskunde (2 punten) en verpleegkundig specialisten (3 punten).

Schrijf je nog snel in

Met meer dan 200 inschrijvingen is de netwerkbijeenkomst over de toekomst van de medisch-generalistische zorg bijna volgeboekt. Wees er snel bij en schrijf je vandaag nog in!

Programma met inspiratie vanuit de praktijk

Tijdens de bijeenkomst komen verschillende sprekers aan het woord die dieper ingaan op het belang van een goede samenwerking in de regio tussen verschillende behandelaren. Willemien Ebels deelt haar persoonlijke verhaal en doet een appel op samenwerking. 

Filosoof en cabaretier Paul Smit gaat daarna op een humoristische wijze interactief met de zaal in gesprek over het belang van samenwerking en verandering. Hoe kunnen wij als zorgprofessionals en behandelaren in de medisch-generalistische zorg ook in de toekomst goede zorg blijven verlenen? Een verhaal over verbindingen in ons brein en over wat wél en niet werkt als je wilt veranderen.

flyer-netwerkbijeenkomst-mgz-groter-formaat.png

Kies uit 5 subsessies

Nadat we je nog kort hebben bijgepraat over de urgentie van medisch-generalistische zorg vanuit het ministerie van VWS, het programma MGZ in de regio en het actie-onderzoek van de Erasmus Universiteit, kun je een subsessie bijwonen. Met een keuze uit 5 gastsprekers is er voor ieder wat wils. Na afloop van de subsessie is er tijdens een netwerkborrel gelegenheid om mee te denken en na te spreken met de gastsprekers. 

Je kunt kiezen uit de volgende subsessies:

  1. Aan de slag met stepped care in jouw organisatie en jouw regio
    Jacco van Nieuwkoop, manager zorgbeleid ’s Heeren Loo – Gehandicaptenzorg

    Hoe ga je in jouw en regio aan de slag met het stepped care? Op die vraag geeft Jacco van Nieuwkoop antwoord tijdens deze subsessie. Begin je met investeren op triage, start je met regionaal samenwerken of focus je je eerst op het organiseren van de huisartsenzorg? Jacco vertelt hoe hij urgentie en prioriteit stelt en hoe hij aansluit bij initiatieven in zijn regio. 
  2. Medisch-generalistische zorg: gezamenlijk inzet SO vanuit het white label model naar de SO als nutsvoorziening
    Lianne van Goch, projectleider & advies, met zorg voor zorg – Ouderenzorg

    De huidige ontwikkelingen zorgen voor urgentie op het gebied van ‘anders kijken naar de ouderenzorg’. Is er sprake van arbeidsmarktkrapte of is er krapte door de huidige structuren en organisatie van zorg? Door zorg anders te organiseren, ontstaat ruimte.

    In Zuid-Limburg hebben een aantal (kleinschalige) zorgorganisaties de handen ineengeslagen en bereiken zij de maatschappelijke opdracht; De zorg toegankelijk en betaalbaar houden voor (kwetsbare)ouderen. Hoe? Dat vertelt Lianne van Goch je graag!
  3. Samenwerken voor een toekomstbestendige medisch-generalistische zorg
    Yvonne Kremer, projectleider Frion – Gehandicaptenzorg

    Door een toename van het aantal zorgvragen en de complexiteit daarvan in de gehandicaptenzorg en een toenemende schaarste aan medisch-generalistische disciplines staat de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de MGZ onder druk. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden is samenwerking in de regio noodzakelijk. Niet alleen over de muren van de zorginstellingen, maar ook over de grenzen van bestaande financieringsvormen.

    We delen twee inspirerende voorbeelden van samenwerken op het gebied van MGZ in de regio Zwolle:
    1. Verpleegkundige consultatie en triage op afstand
    2. Huisartsenpraktijk voor speciale doelgroepen.

    We nodigen je uit om mee te praten hoe we samen de MGZ toegankelijk kunnen houden voor kwetsbare doelgroepen. 
  4. Medisch-generalistische zorg in de regio Drenthe
    Jaap te Velde, coördinator integrale ouderenzorg Drenthe – Ouderenzorg

    In deze workshop neemt Jaap te Velde je mee in het toekomstbestendig organiseren van medisch-generalistische zorg in vier subregio’s in Drenthe. Je krijgt een inkijkje in het proces van het programma ‘Integraal persoonsgerichte ouderenzorg’ in Drenthe en hoe dit programma zich heeft doorontwikkeld tot waar het nu staat: de start van 4 proeftuinen.

    In het interactieve deel van de workshop zal ruimschoots de gelegenheid zijn om hierover met elkaar in gesprek te gaan.
  5. Stepped care in de VG(U), betekent dat regionale-eenheidsworst of mogen we van elkaar verschillen?
    Madeleine Kardolus, projectleider Vereniging Gehandicaptenzorg Utrecht – Gehandicaptenzorg

    Deze workshop neemt je mee in hoe binnen de regio Utrecht door 10 zorgorganisatie projectmatig gewerkt wordt aan het toegankelijk maken van medisch-generalistische zorg voor mensen met een beperking. Binnen één organisatie zorg bieden op het juiste moment, de juiste plek, door de juiste professional is een uitdaging. Wil je dit samen met andere organisaties gaan organiseren, dan wordt het pas echt complex. 

Meer informatie

Type evenement

Op locatie

Locatie

1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch 

Oude Engelenseweg 1
5222 AA

’s-Hertogenbosch

Deel deze pagina via: