Naar hoofdinhoud Naar footer

Nieuwe kennisproducten over niet-aangeboren hersenletsel

Gepubliceerd op: 30-04-2023

Laatst bijgewerkt op: 30-04-2023

Onderzoekstraject 'NAH in het Vizier' ontwikkelde nieuwe kennisproducten over niet-aangeboren hersenletsel (NAH), waaronder een film over ervaringsdeskundigheid en het NAH-Zorgpad.

Film over ervaringsdeskundige Jeannette

De film ‘De (meer)waarde van werken met NAH-ervaringsdeskundigen’ gaat over Jeannette. Jeannette is ervaringsdeskundige bij Reade. Ze heeft zelf niet-aangeboren hersenletsel opgelopen en begeleidt NAH-cliënten. 

Lesbrief ervaringsdeskundigheid NAH

Er wordt gewerkt aan een lesbrief, zodat je straks deze film aan collega’s of andere geïnteresseerden kunt laten zien en aansluitend in gesprek kunt gaan over de verschillende rollen en mogelijkheden voor (de inzet van) ervaringsdeskundigen. Houd hiervoor de nieuwsbrief van het Kennisplein Gehandicaptensector in de gaten! 

Aanbod initiatieven ervaringsdeskundigen NAH

Ben je benieuwd welke initiatieven er zijn ontwikkeld door ervaringsdeskundigen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel? In dit overzicht zetten we alle lokale en landelijke initiatieven voor je op een rij.

Werken met NAH-ervaringsdeskundigen: wat is daarvoor nodig?

Werken met NAH-ervaringsdeskundigen zorgt voor meer kwaliteit. Zowel voor de cliënten met NAH, voor de zorgorganisatie, als voor de ervaringsdeskundigen zelf. Toch is het in de praktijk nog best een puzzel hoe je ervaringsdeskundigen het beste inzet binnen je organisatie. Ineke Kester (Middin) en Ruth Wobma (Reade) delen hun ervaringen om andere zorgorganisaties op weg te helpen. Lees het interview met Ineke en Ruth.

NAH-forum: de zorg voor NAH-cliënten helder in beeld

John de Bruijn, ervaringsdeskundige en initiatiefnemer van het NAH-forum, zag en ziet in de praktijk dat er nog veel onduidelijkheid is rondom de NAH-(na)zorg. Daarom beschreef hij, samen met zijn team, vanuit cliëntperspectief hoe het NAH-zorgpad eruit zou kunnen zien, inclusief een aantal aanbevelingen aan zorgverleners. Lees het interview met John de Bruijn en Kelly Bax en ontdek hoe het zorgpad van NAH-forum eruit ziet.

Medisch Centrum Leeuwarden: tool om acuut hersenletsel tijdig op te sporen

Hilma Meindersma en Mario Pietersma zijn verpleegkundig consulent op de afdeling neurologie van het Medisch Centrum Leeuwarden. Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) behoort tot één van hun aandachtsgebieden. Zij grepen de verruiming van de nieuwe zorgstandaard traumatisch hersenletsel aan om een tool te ontwikkelen om niet neurologie-patiënten met acute NAH-klachten op te sporen en door te verwijzen. Lees het interview met Hilma en Mario. 

Over 'NAH in het Vizier'

Het project ‘NAH in het Vizier’ (onderdeel van Gewoon Bijzonder) haalde kennis op uit de praktijk, bundelde deze en maakten de informatie beschikbaar voor alle zorgprofessionals.

Deel deze pagina via: