Naar hoofdinhoud

Dementietafel Groningen: 'Ik denk dat we echt een soort ‘platform’ kunnen worden'

Sharina Grefelman is coördinator van de werkgroep Dementietafel Groningen. Zij is orthopedagoog bij zorgorganisatie NOVO en vertelt over haar ervaringen met de Dementietafel.

“De eerste Dementietafel vond plaats in 2015 in Groningen. Het was een groot succes.
Toen trok informatie over wetenschappelijke onderzoek van het UMCG over Downsyndroom en Alzheimer de aandacht. Sindsdien delen UMCG onderzoekers iedere bijeenkomst iets over hun onderzoek.

Tijdens de 1e bijeenkomst in 2016 in Groningen maakten we een koppeling met het thema ‘Gedragsveranderingen bij dementie. Ervaringen van de zorgprofessional en de verwant’
Dit onderwerp trok opnieuw veel deelnemers, vooral familie en verwanten van mensen met verstandelijke beperkingen.

Meer interactie heeft effect

Dit keer zorgden we voor meer interactie met het publiek. Ik zie het als één van de succesfactoren. Het effect van de dementietafel is mooi om te zien: steeds meer mensen uit het werkveld benaderen ons met de vraag of zij iets kunnen vertellen tijdens een Dementietafel. Ik denk dat we echt een soort ‘platform’ kunnen worden.

Quiz, cauïstiek en eigen ervaringen

Professor Peter De Deyn (UMCG) friste met een quiz de basiskennis rond dementie weer op. Alain Dekker (UMCG) en ik bespraken casuïstiek over gedragsveranderingen bij mensen met dementie. Ervaringsdeskundige Hennie Posthoorn vertelde aanvullend over haar zus met Downsyndroom en dementie.”

Familie betrokken houden

Deelname van familie aan de Dementietafel blijft een aandachtspunt. Familie op alle fronten persoonlijk uitnodigen voor de Dementietafel, werkt het beste. Ook mond-op-mond-reclame helpt; zorgen dat familie wéét dat de Dementietafel voor hen bedoeld is.”

Vervolg

“De volgende Dementietafel in Groningen is op 12 juli 2016. Het thema is dan ‘contact en communicatie’. We blijven de komende Dementietafels nog evalueren met het evaluatieformulier vanuit het project. Zo kunnen we de voortgang goed in de gaten houden. We kunnen de evaluaties ook gebruiken voor aanvragen van subsidies.”

Sharina geeft het ervaringsstokje door aan een medewerker van Dementietafel Overijssel.

Meer informatie Dementietafels

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen