Naar hoofdinhoud Naar footer

Epilepsie; de invloed op het leven

Roland woont vanwege zijn epilepsie begeleid bij Kempenhaeghe, het expertisecentrum voor epileptologie, slaapgeneeskunde en neurocognitie. Roland schrijft voor het Kennisplein blogs waarin hij vertelt over zijn ervaringen en belevingen. In deze blog gaat Roland in op invloed op zijn leven.

De epilepsie heeft best wel grote invloed op mijn leven. Er bestaat, of je wil of niet, toch een bepaalde afhankelijkheid van anderen. Dat geldt voor het dagelijkse leven, maar ook voor het leven in sociale zin.

Geen rijbewijs

Het is logisch dat ik geen rijbewijs heb of zal krijgen. Maar dat beperkt mij wel in het sociale leven. Er is altijd iets of iemand nodig om je van de ene plek naar de andere te verplaatsen. Het is altijd wel een beetje ‘passen en meten’. In periodes dat de aanvallen, groot of klein, er zijn, kan ik geen afspraken maken met vrienden of familie en blijf ik thuis. Zijn ze er niet, dan moet ik als ik de deur uit ga, altijd medicatie bij me hebben. Waar heb je die voor nodig? Is de vraag die dan vaak gesteld wordt.

Openheid

Vervelender is natuurlijk het beginnen aan hobby’s of welke activiteit dan ook. Daar zijn uiteraard altijd docenten en andere mensen bij betrokken. Je zal altijd openheid van zaken moeten geven naar deze mensen over de epilepsie. Het kan immers zomaar gebeuren dat ik een aanval krijg waar zij bij zijn. Om erge schrik te voorkomen is het nodig dat iedereen op de hoogte is.

Uiteraard is epilepsie niet mijn favoriete onderwerp om te bespreken, maar in deze gevallen kan het niet anders. Dat brengt me meteen bij de vraag hoe het zit met de houding van de samenleving ten opzichte van epilepsie…. Ik zal daar tijdens mijn volgende blog op terugkomen!

Tot zover weer,

groeten Roland

Lees ook Rolands andere blogs

Deel deze pagina via: