Naar hoofdinhoud

Pieker-piek bij zorgmedewerkers – actie is nodig

Veel zorgmedewerkers piekeren over corona. Ook in de gehandicaptenzorg lopen zij risico’s. Dit kan leiden tot slapeloosheid en ziekte-uitval, schrijft onderzoeker Irene van der Fels op de website van VGN. Zij roept bestuurders en leidinggevenden op om samen in actie te komen.

Veel medewerkers piekeren over corona

Zorgmedewerkers werken in de frontlinie, schrijft Irene in haar blog. Zij werken onder lastige omstandigheden in coronatijd, vaak met een tekort aan medewerkers en aan hulpmiddelen in een afweging van risico’s. Dit heeft impact op de gezondheid van de zorgmedewerker. Zo blijkt uit een monitor van IZZ dat maar liefst 88 procent van de medewerkers piekert over corona, oftewel: een ‘pieker-piek’.

Impact corona in gehandicaptenzorg onderbelicht

De gehandicaptenzorg is in vergelijking met andere branches niet veel in het nieuws geweest, terwijl corona juist veel impact heeft op cliënten en medewerkers. Een groot deel van de medewerkers in de gehandicaptenzorg (40 procent) heeft zich bijvoorbeeld niet voldoende kunnen beschermen tegen corona en lopen gevaar vanwege het risico op besmetting. En zij ervaren een hogere werkdruk, wat leidt tot emotionele uitputting en een lagere bevlogenheid.

Zorgmedewerker cijfert zichzelf weg

Zorgmedewerkers maken zich drukker om anderen dan om zichzelf, vervolgt Irene. Ook tijdens de coronagolf. Zij hebben meer angst om anderen te besmetten - zoals familie en cliënten - dan zichzelf. Zorgmedewerkers cijferen zichzelf dus eerder weg. Tegelijkertijd hebben zij een zeer hoge betrokkenheid en bevlogenheid. Dat houdt ze op dit moment op de been, ondanks dat zij een gevoel hebben van machteloosheid (wat kan ik zelf doen en wat is mijn invloed?) en ook van uitzichtloosheid (hoe lang gaat dit nog duren?).

Oproep aan bestuurders en leidinggevenden

De pieker-piek schreeuwt om urgentie en actie. Irene doet dan ook een oproep aan leidinggevenden en besturen in de gehandicaptenzorg om in gesprek gaan met de individuele medewerker en zo te weten te komen wat er bij hem of haar speelt. Bijvoorbeeld met de inzet van buddy support: aandacht en begeleiding van collega’s die hiertoe geprofessionaliseerd zijn. En door de mogelijkheid te bieden voor een extern en onafhankelijk gesprek, klankbord of psychische ondersteuning.

Over Irene van der Fels

Dr. Irene van der Fels is onderzoeker en projectmanager Gezond Werken in de Zorg bij stichting IZZ. Lees de volledige blog met haar oproep op de website van VGN.

Wat maak jij mee in coronatijd?

Het Kennisplein Gehandicaptensector organiseert online Coronatafels. We praten over wat goed werkt en waar we tegenaan lopen. Meld je nu aan en praat mee!

Meld je aan

LEES MEER

Welke tips komen uit de Coronatafels?

Praten over virusbesmetting

Deel deze pagina via: