Naar hoofdinhoud Naar footer

Verwant Lia over de Dementietafel Utrecht

In 2015 was de eerste Dementietafel in de provincie Utrecht, in Soest. Georganiseerd door medewerkers van zorgorganisaties Zideris, Abrona, Reinaerde, Sherpa en Ieder(in). De bijeenkomst was een succes en is goed bezocht. Een werkgroep met hierin professionals, verwanten en een ervaringsdeskundige vanuit deze organisaties, heeft besloten ook in 2016 twee maal een Dementietafel te organiseren. Inmiddels is de werkgroep uitgebreid met een medewerker en een verwant vanuit de Amerpoort.

Begin april was de eerstvolgende bijeenkomst in Nieuwegein. Zo'n 35 verwanten, mantelzorgers en professionele hulpverleners gingen met elkaar in gesprek over het thema 'rouw en verlies'. Hilair Balsters vertelde over zijn ervaringen met zijn zus met Down syndroom en dementie, die inmiddels is overleden. Vervolgens waren er integere gesprekken in kleinere groepen. Een topavond. De volgende Dementietafel Utrecht is op 2 november in Veenendaal.

Lia is één van de leden van de werkgroep Dementietafel Utrecht. Ze vertelt over haar ervaring met de Dementietafel.

Succes

“De Dementietafel in Nieuwegein begin april was de eerste die ik bezocht en als verwant mocht helpen organiseren. Waar ik op hoopte was dat er gelegenheid zou zijn om ‘elkaar te ontmoeten’ en ervaringen te delen. Die gelegenheid was er. Er ontstond een boeiend gesprek met uitwisseling van ervaringen die als vanzelf liefdevol raadgevend werkten.”

Presentatie thema 

“Het onderwerp Rouw en Verlies leende zich goed voor uitwisseling. Want wie heeft geen verlieservaring? Het werd prachtig ingeleid door Hilair Balsters die een blog heeft geschreven over de laatste drie jaar van het leven van zijn zus met Downsyndroom en Alzheimer.”

Centraal overzicht

“Wat ik miste bij de Dementietafels was een site waar alle geplande Dementietafels worden vermeld. Zoals je de Alzheimercafés op de website van Alzheimer Nederland kunt vinden. De Dementietafels werden eerst aangekondigd via verschillende organisaties zoals VGN, Vilans, KansPlus, Sien, Iederin, Zorg verandert. Dat is natuurlijk prima. Maar ik ben blij dat er nu ook een centraal punt is waar álle geplande Dementietafels worden vermeld. Bekijk het overzicht.

Lia geeft het ervaringsstokje door aan een medewerker van Dementietafel Groningen.

Meer over dementietafel

Deel deze pagina via:

Contactpersonen