ASVZ: Een dag speciaal voor de ouder wordende cliënt

Woensdag 26 oktober was het zo ver: de allereerste ouderendag van ASVZ in Sliedrecht. Zo’n 100 oudere cliënten uit de omgeving van Sliedrecht zijn naar de Merwebolder gekomen om sámen een leuke dag te hebben.

‘We praten er niet vaak over; het ouder worden.’

Velen kwamen in het gezelschap van een familielid of vrijwilliger, maar ook een paar begeleiders zijn meegekomen. Elkaar ontmoeten om ervaringen te delen en herinneringen op te halen was het centrale thema van de dag.

Aftrap ouderendag

Aftrap ASVZ ouderendag

De dag begon in de gemeenschappelijke ruimte van de Merwebolder: de Ark. De ruimte was geheel ingericht als een ouderwetse woonkamer. Miranda van Someren (manager van ASVZ) heette ons van harte welkom namens het ouderenadviesteam. Miranda merkte op dat we er niet zo vaak over praten; het ouder worden. Vandaag is die mogelijkheid er volop. 

Toneelstuk ouderendag

Na het welkomstwoord kwamen de twee gastvrouwen Sjaan en Nel mét rollator het podium op. 2 typetjes die alledaagse situaties schetsten. Er werd volop gelachen in de zaal toen Nel een nieuwe luier om moest doen, terwijl heel de zaal het zag, want het was toch wel een beetje spannend en dan kon je het zomaar laten lopen! Of toen Nel haar telefoon kwijt was, en deze gewoon in haar panty bleek te zitten! 

Cliëntenraad ASVZ ouderendag

Zij begroetten ook John en Rob de afgevaardigden van de cliëntenraad uit het or-ga-ni-sa-tie-co-mi-tee. Rob had nog een goed advies van zijn vader: ga altijd op tijd naar de dokter! Toch is het voor cliënten vaak lastig om zelf te merken wanneer er iets aan de hand is. Daarom is het zo belangrijk dat de begeleiders goed in de gaten houden als er iets veranderd in het Ouderendag tip over pijngedrag van de cliënt. Soms kunnen woede-uitbarstingen ook het gevolg van pijn zijn. 

Tijd voor actie: workshops en belevingen

Na deze dagopening was het tijd voor de workshops!

Workshop Bewegen voor ouderen – Saskia Kluin, teamleider bewegingsagogie ASVZ

Bewegen ouderendag

Als je ouder wordt dan word je wat stijver en gaat alles wat minder soepel. Saskia merkt op dat het heel belangrijk is om te blijven bewegen als je ouder wordt. Je lichaam is als een roestend scharnier: als je die niet meer gebruikt dan roest ie helemaal vast. Ze liet zien dat je zelfs als je op de bank tv zit te kijken nog kunt bewegen!

Een aantal handige tips, die je samen met de cliënten kunt doen, passeerden de revue: een voor een de benen op tillen, klappen, handen omhoog, Of als je in een kring zit kun je voorwerpen doorgeven en allerlei opdrachten verzinnen zoals steek eerst je handen op voordat je het voorwerp doorgeeft.

Zelf met cliënten bewegen? Gebruik de Beweegwaaier

Workshop Wat vind ik belangrijk in mijn huis en vrije tijd als ik ouder word?

Ouderendag workshop

Tijdens deze workshop werden verschillende hulpmiddelen getoond die je kunnen ondersteunen als het in huis allemaal niet meer zo soepel gaat, van beugels tot een rollator. En als het ging mochten ze ook een rondje op de duofiets maken. Daarnaast werden tips gegeven. Bijvoorbeeld over hoe je makkelijker kunt opstaan uit je stoel door eerst een stukje naar voren te schuiven. 

Tip!: ‘Door een stukje naar voren te schuiven kun je veel makkelijker opstaan’

Zelf aan de slag? Meer tips vind je in de Toolkit Ouderen.

Lunch met lekkernijen van vroeger

Ouderendag wentelteefjes

Na de 1e ronde workshops werd in de Ark de lunch geserveerd. Wat een lekkere dingen van vroeger kwamen er op tafel! We aten van versierde porseleinen bordjes en dronken uit gekrulde kopjes. Je zag de mensen opleven toen de wentelteefjes en de stoofperen werden geserveerd en we kregen ook nog echte griesmeelpudding na.

Het bracht ook herinneringen naar boven: Weet je nog wat we toen nog meer aten? Dit allen onder het genot van een vrouwenkoor die de liedjes van weleer vertolkten. 

Zelf aan de slag? Cursus 'Ik word ouder' doe je samen met je cliënt!

Workshop Toen en nu

Herinneringen ouderendag

In deze workshop werden foto’s van vroeger getoond. Je kon een bepaalde foto uitkiezen waar jij een herinnering bij had en als je dat wilde kon je daar wat over vertellen. Zo herinnerde een persoon zich nog hoe hij vroeger de lamp nog moest aansteken met de lucifer.

Naast het ophalen van herinneringen werd ook gekeken naar wat zich nu afspeelt. Fijne momenten werden gedeeld. Een vrouw was bijvoorbeeld zo blij met haar nieuwe wc zonder deur, dat maakt het zo gemakkelijk om naar de wc te gaan!

Zelf aan de slag? Dementiespel 'Weten, vergeten en begeleiden' helpt jou en je team op een laagdrempelige manier omgaan met dementie en een verstandelijke beperking.

Mijmerkamer

Huiskamer ouderendag

In de mijmerkamer kwamen allerlei herinneringen naar vroeger weer naar boven. De hele kamer was zo ingericht dat het leek alsof we een sprong in de tijd terug deden. De deelnemers mochten koffie malen en daarna de lekkere geur snuiven, of de geur van pijptabak. En kenden ze nog de oude typmachine of de draaitelefoon?

‘Volgende week gaan we naar de kringloop’

De familieleden die mee waren vonden het ook erg leuk om te zien, zo konden ze samen met de cliënten herinneringen ophalen: weet je nog dat mama die had? Ze werden ook geïnspireerd en er werden plannen gemaakt om zelf ook eens naar de kringloop te gaan. Afsluitend werden er liedjes van vroeger gezongen die iedereen mee konden zingen. 

Wat gun jij je cliënt? In deze video's vertellen collega's over het begeleiden van oudere cliënten.

Tot slot

Zingen ouderendag

Met een speciaal bedankje voor de cliëntenraad en 30 studenten van het da Vinci college die deze dag geholpen hebben, werd de dag afgesloten. Daarna Ouderendag quotemocht iedereen nog lekker meezingen onder het genot van een glaasje advocaat of bowl. Kortom: een geslaagde dag. Voor herhaling vatbaar! Misschien ook iets om bij jullie organisatie te organiseren?

Tekst: Lisa Delmée. Met dank aan Conny Kooijman, Ieder(in), voor de foto’s.

Meer lezen over ouder wordende cliënten

<Terug naar Licht verstandelijke beperking

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...