Toon zoekbalkToon menu

Cliënten doen mee in onderzoek

Vragenlijsten afstemmen op mensen met een verstandelijke beperking

Wat maakt een vragenlijst een goede vragenlijst voor mensen met een verstandelijke beperking? Dat wil onderzoeker Roel Kooijmans graag te weten komen. Met richtlijnen voor dit soort vragenlijsten kunnen deze mensen hun wensen en behoeften duidelijker maken.

Zelfrapportage-vragenlijsten

Als we de mening van mensen met een verstandelijke beperking willen weten, dan vragen we die het liefst aan henzelf. Onderzoekers naar de wensen, behoeften, gevoelens en gedachten van mensen met een verstandelijke beperking maken veel gebruik van zelfrapportage-vragenlijsten. 

Taal en plaatjes

Tot nu toe weten we niet wat een vragenlijst een goede vragenlijst maakt voor mensen met een verstandelijke beperking. Hoe vragenlijsten eruitzien verschilt van onderwerp tot onderwerp en van onderzoeker tot onderzoeker. Roel Kooijmans wil in zijn promotieonderzoek het antwoord vinden op deze vragen:

  • Hoe kunnen we zorgen dat het taalgebruik goed is afgestemd?
  • Op welke manier kunnen plaatjes of andere media ondersteunend zijn?
  • Wat voor soort antwoordcategorieën is het meest passend?
  • Hoe kunnen we begeleiden bij de afname zonder de persoon te beïnvloeden?

Opstellen van richtlijnen

Roel Kooijmans werkt als onderzoeker bij het Koraal Expertise Centrum, locatie De Hondsberg. Het doel van zijn promotieonderzoek is het opstellen van (internationale) richtlijnen voor de constructie en afname van zelfrapportagelijsten voor mensen met een verstandelijke beperking. Met zulke richtlijnen kunnen mensen met een verstandelijke beperking hun wensen en behoeften duidelijker maken aan de mensen die hen begeleiden en ondersteunen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.