Naar hoofdinhoud Naar footer

Communicatief meervoudige beperking

Hoe weet je of iemand je niet heeft begrepen, of niet heeft verstaan? Hoe herken je de signalen van een gehoorverlies, een visuele (verwerkings)stoornis of een taalontwikkelingsstoornis (TOS)?

Als professional binnen de gehandicaptenzorg kun je te maken krijgen met mensen met een communicatief meervoudige beperking (CMB). Bij hen is sprake van meerdere beperkingen die elk invloed kunnen hebben op de communicatie. Mensen met CMB hebben vaak een taalontwikkelingsstoornis of een auditieve beperking met daarnaast bijvoorbeeld ook een verstandelijke of motorische beperking, autisme (ASS) en/of moeilijk verstaanbaar gedrag. Samen leiden deze beperkingen tot ingewikkelde communicatieve problemen.

Begrip door omgeving

Voor mensen met CMB is het niet vanzelfsprekend dat ze door hun omgeving begrepen worden. Het snel herkennen van CMB, passende communicatie en juiste begeleiding zorgen ervoor dat zij zich kunnen ontwikkelen en mogen zijn wie ze zijn. 

Thema Communicatief meervoudige beperking

Binnen dit thema vind je voorbeelden en methodes over passende (ondersteunde) communicatie. Je kan deze gebruiken in het contact met je cliënt. Zo vergroot je de communicatieve redzaamheid en stimuleer je zijn/haar ontwikkeling.

Heb je vragen?

Heb je vragen over dit thema? Dan kan je contact opnemen met Madelon Toussaint of Stijn Deckers.

Tools CMB

Er zijn geen tools bij dit thema.

Tips CMB

Er zijn geen tips bij dit thema.

Agenda-items CMB

Er zijn geen agenda-items gevonden