Toon zoekbalkToon menu

Coronavirus

In 4 stappen je eigen Coronatafel

Vond jij de uitwisseling van ideeën en ervaringen tijdens de Coronatafels van het kennisplein in het najaar van 2020 ook inspirerend? Met deze praktische handleiding organiseer jij als begeleider zelf in 4 stappen een Coronatafel!

Download ‘Hoe organiseer je een Coronatafel?’ (pdf)

Wat is een Coronatafel?

Een Coronatafel is een bijeenkomst waarin deelnemers elkaar digitaal ontmoeten. De kracht van een Coronatafel is dat iedereen hierbij kan aansluiten: zowel begeleiders als verwanten en cliënten. Dat maakt een Coronatafel bijzonder en zo leer je er het meest van.

Het Kennisplein Gehandicaptensector organiseerde in het najaar van 2020 digitale Coronatafels waarin we praatten over onze ervaringen en behoeften in coronatijd. Over wat goed werkt, waar we tegenaan lopen en wat helpt.


Tijdens een digitale Coronatafel wisselen deelnemers op een laagdrempelige manier ervaringen en behoeften uit die te maken hebben met de coronatijd. Wat hebben de deelnemers meegemaakt? Wat heeft hen geholpen in tijden van corona? Waar zijn de deelnemers tegenaan gelopen en wat kunnen zij van elkaar leren? Deelnemers geven elkaar tips over dilemma’s waar zij mee zitten. Alles is bespreekbaar!

Waarom een Coronatafel?

In tijden van corona en door alle maatregelen is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan en te blijven. Tijdens een Coronatafel leren deelnemers van elkaar. Hoe komen anderen de coronatijd door? Wat hebben zij daarvoor nodig? Wat doen zij zelf al? Een Coronatafel geeft inzicht in wat er speelt en in ieders ervaringen en behoeften. Het bijzondere van de bijeenkomst is dat het een gevoel van verbondenheid met zich meebrengt en het nieuwe inspiratie oplevert. Daarnaast geeft een Coronatafel nieuwe inzichten omdat deze functie- en soms organisatie-overstijgend is.

Hoe speelt een Coronatafel zich af?

In een Coronatafel komen verschillende thema’s aan bod die te maken hebben met het coronavirus. De onderwerpen en dilemma’s die de deelnemers inbrengen staan centraal. Een belangrijk uitgangspunt is het uitwisselen van ervaringen en het delen van handige tips.

Bekijk in onderstaande video de enthousiaste reacties van een aantal deelenemers:

In 4 stappen naar een Coronatafel

De handleiding ‘Hoe organiseer je een Coronatafel?’ bestaat uit 4 onderdelen:

  1. De start. Waarom een Coronatafel organiseren? Voor wie is het? Wat is het doel?
  2. De voorbereiding. Samenstelling van de voorbereidingsgroep. Wie wordt waar verantwoordelijk voor? Het maken van een goede tijdsplanning. Wie nodig je uit?
  3. De uitvoering. Daar gaan we! Zijn de taken duidelijk verdeeld?
  4. Evalueren en borgen. Verzamelen van de resultaten. In kaart brengen van wat we hebben geleerd en dit vastleggen. Terugkoppelen aan de deelnemers.

Tips

In de handleiding vind je allerlei tips. Zo lees je welk tijdstip van de dag de voorkeur van veel mensen heeft. Of welk programma je kunt gebruiken voor de online bijeenkomsten. Zijn er deelnemers die niet zo vaak een digitale bijeenkomst meemaken? Dan staan er enkele oefeningen waarmee je kunt starten om mensen vertrouwd te maken met het programma. Daarnaast bevat de handleiding aanwijzingen over de tijdsduur van de verschillende onderdelen.

Open sessie zonder vast programma

De deelnemers bepalen in gezamenlijkheid de onderwerpen die zij willen bespreken. Natuurlijk kun je ook zelf programmaonderdelen voorstellen. Denk aan thema’s als:

  • mentale gezondheid

  • herstelzorg

  • samenwerking met verwanten en cliënten

  • ethiek

  • actualiteit rondom het coronavirus

Een Coronatafel ook iets voor jou en je organisatie?

Download ‘Hoe organiseer je een Coronatafel?’ en begin vandaag nog met de eerste stap!

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.