Toon zoekbalkToon menu

Coronavirus

‘Mijn dagen zijn ineens veel langer dan ik gewend ben’

Dounia werkt als ervaringsdeskundige bij de LFB: de landelijke belangenorganisatie door en vóór mensen met een verstandelijke beperking. Hoe ervaart zij het om steeds thuis te moeten zijn? 

Ervaringsdeskundige Dounia Bouchikhi van de LFBMijn naam is Dounia Bouchikhi. Ik ben 26 jaar oud en woon in Goes, in Zeeland. Ik heb een blog geschreven over de coronacrisis omdat mijn dagelijkse structuur erg is veranderd. Voor de coronacrisis ging ik vier dagen in de week naar de LFB, daar werk ik als ervaringsdeskundige. Sinds 16 maart werken/zitten wij thuis en dit was voor mij best wel een grote verandering. 

Geen structuur 

Langzaam maar zeker sluipen de muren op mij af. Thuis zitten omdat de coronavirus een bedreiging vormt voor onze samenleving. Het is verschrikkelijk om voor je eigen veiligheid en gezondheid even geen structuur te hebben. 

Gaat dit virus ooit weg? 

Mijn dagen zijn ineens véél langer dan ik gewend ben, hier moet ik mij aan overgeven en dat is best eng! Even naar buiten gaan om een frisse neus te halen, durf ik al niet meer. Eigenlijk ben ik bang, bang voor het onbekende. Niet wetende waar je aan toe bent, dit spookt dagen door mijn hoofd. Hoelang gaat dit nog duren? Hoelang moeten wij nog thuisblijven? Gaat dit virus ooit weg? Dit zijn vragen die steeds door mijn hoofd spoken en waar ik geen antwoord op weet. 

Ik leer mezelf beter kennen 

Mijn lichtpuntje is dat ik mezelf hierdoor steeds beter leer kennen. Net zoals dit voor anderen geldt: ik heb nog nooit in zo’n situatie gezeten als dit. Ik vind het interessant om op die manier te weten hoe ik reageer in vreemde, enge en onzekere tijden. Gelukkig geeft schrijven mij altijd rust. 

Veel handen maken licht werk 

Lieve mensen, Ik wil jullie meegeven dat we extra lief voor elkaar moeten zijn, en dat het goed is om een vriend of iemand anders in nood te helpen! Onthoud, veel handen maken licht werk! 

Wil je jouw verhaal delen? 

De komende tijd wil ik ook horen hoe bijvoorbeeld begeleiders en cliënten in de gehandicaptensector de coronatijd ervaren. Daarom ga ik als interviewer aan de slag. Ik ben hiervoor vooral in de volgende informatie geïnteresseerd: 

Vragen aan begeleiders

 • Hoe leg jij de coronamaatregelen uit? Wat helpt daarbij?
 • Hoe zorg je voor structuur op de dag ondanks de maatregelen? Heb je daar voorbeelden van?
 • Hoe ga je zelf en als team om met verwarring of emoties bij mensen met een beperking?
 • Heb je tips over hulpmiddelen die je daarbij gebruikt?
 • Wat missen mensen met een beperking momenteel het meeste op de dag?
 • Hoe gaan jullie daarmee om?

Vragen aan mensen met een beperking

 • Hoe ervaar jij deze coronatijd?
 • Wat vind je hierin moeilijk? Hoe ga je hiermee om?
 • Hoe ervaar je het dat jouw familie je niet mag opzoeken? Hoe ga je daarmee om?
 • Wat vind je nu belangrijk in de begeleiding?
 • Wat helpt jou écht?

Interesse? 

Wil jij graag door mij geïnterviewd worden? Stuur dan een mail naar info@kennispleingehandicaptensector.nl met in de onderwerpregel ‘aanvraag interview met Dounia’. Dan neem ik contact met je op!

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.