Toon zoekbalkToon menu

Coronavirus

Thuis zitten in een bizarre tijd - Blog Mireille de Beer

Mireille de Beer werkt als adviseur en ervaringsdeskundige bij Vilans, als ervaringsdeskundige bij ​drie verschillende werkplekken van LFB Sterkplaats en als co-onderzoeker bij de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking van Tranzo. Ze schrijft over hoe het voor haar is om thuis te zitten tijdens de coronacrisis.

Aan welke informatie over corona heb jij nu behoefte?

Kennisplein Gehandicaptensector wil graag weten waar jíj op dit moment het meeste behoefte aan hebt: gebruik van beschermingsmaterialen, omgaan met de maatregelen op de werkvloer én privé of vooral ondersteuning?

Vul de poll in
Als ik dit schrijf is het 26 maart, de tweede week van verplicht thuis zijn. Thuis zitten omdat het coronavirus een bedreiging vormt voor onze samenleving. Het is geen leuke tijd. Je bent je structuur kwijt en voor veel mensen is het lastig om hun tijd zelf in te delen. Je kunt niet meer overal naartoe of in je vrije tijd even naar een rommelmarkt.

Virtueel werken

Je bent zo gewend een druk leven te leiden. Ik werk voor drie verschillende organisaties met drie verschillende werkplekken. En nu werk ik alleen nog maar thuis in het besef dat ik mijn collega’s een hele lange tijd niet zie. Dat gemis van mensen om je heen, de gezelligheid, dat raakt mij ook. Het vraagt vooral van jezelf dat je om moet denken en moet accepteren dat je veel van je werkzaamheden niet kunt oppakken. Het werken bij Vilans is nu helemaal virtueel en dus een hele andere manier van werken. 

Bange gezichten

Wat het ook lastig maakt is dat je van de ene op de andere dag thuis bent komen te zitten en dat alles is afgelast. De strenge maatregelen, alle onzekerheden die boven ons hoofd hangen en de vraag: hoe lang duurt het nog voor dat het virus weg is? Het virus heeft zich in een hele korte tijd verspreid over de hele wereld. Dat vind ik ook wel een eng idee. Het is ook best beangstigend als je naar buiten loopt. Je merkt op straat dat mensen ook onzeker zijn en je ziet bange gezichten. Dat voelt ook niet fijn. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en hebben dit nog nooit mee gemaakt.

Van betekenis voor anderen

Ik ben mij er erg van bewust dat we het goed hebben door alles nu even stil te zetten. Zelf probeer ik er alles aan te doen om er het beste van te maken en kan ik zeggen dat het mij goed lukt. Door vooral positief te blijven en het in huis extra gezellig te maken. Elke dag op tijd opstaan en om fit te blijven maak ik elke dag een wandeling. Ik heb mij aangemeld voor een online tekencursus, dat kan ik ook goed gebruiken voor mijn werk. Om de dag heb ik contact via videobellen met mijn ouders en met verschillende collega’s. En ik heb mij aangemeld in mijn buurt om mensen te helpen. Al is het maar een boodschap of een luisterend voor de ouderen in mijn appartementencomplex. Het geeft mij een goed gevoel om voor mijn medemens wat te kunnen betekenen. Veel mensen zijn nu eenzaam en weten zich daar echt geen raad mee.

Blijf in verbinding

Wat ik iedereen graag wil meegeven is dat je goed voor elkaar moet zijn, vooral in deze bizarre tijd. Ik hoop dat het virus gauw verdwijnt zodat we allemaal weer onze familie, vrienden, kennissen en ouders mogen opzoeken en elkaar een knuffel mogen geven. Voor nu wens ik iedereen heel veel sterkte en kracht. Houd de moed erin en probeer elkaar via beeldbellen contact te houden zodat je in verbinding blijft!

Mireille de Beer 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.