Toon zoekbalkToon menu

Coronavirus

‘Zonder structuur is alles anders’

Sophie is 38 en pleegmoeder van twee kinderen, een jongen in het basisonderwijs en een meisje in het voortgezet onderwijs. Ze wordt ondersteund door Cordaan. Sophie valt nu in de risicogroep vanwege haar gezondheid, onder andere door een hartafwijking. Hoe gaan zij en haar gezin om met de gevolgen van de coronacrisis?

Thuis werken

In het begin van de coronacrisis had ik met niemand contact. Ik hield alles en iedereen op afstand, maar het valt niet mee om alles telefonisch te regelen en bespreken. Met mensen die je goed kent en vertrouwt gaat dat natuurlijk makkelijker, maar toch heb ik soms het gevoel dat niet alles wat ik duidelijk probeer te maken goed is overgekomen. Ik mis ook heel erg mijn werk als ervaringsdeskundige. Thuis werken is sowieso een stuk lastiger met kinderen om je heen.

Dagplanning

Ik probeer door de week elke dag op dezelfde tijd op te staan. Dan gaan we eerst gezellig samen ontbijten. Ik probeer elke een dag een planning te maken met de kinderen, ook in de meivakantie. De jongste help ik waar nodig met huiswerk en twee uur later laat ik hem even op de PlayStation spelen zodat ik met de oudste wat kan doen. Zij vindt het huiswerk op de computer extra moeilijk en wil het liefste gewoon uit boeken leren. Ik probeer haar te motiveren, maar het is moeilijk voor haar, ze doet bijna niks. De juffrouw heeft speciaal voor haar een laptop gebracht maar daar heeft ze veel moeite mee.

Het is goed om af en toe aan jezelf te denken dan hou je het langer vol samen met je kinderen.

Naar buiten

Het helpt dat ik de kinderen beloon als ze goed hun werk hebben gedaan. We gaan dan samen een spelletje doen of ze mogen een film kijken of even op de PlayStation. Ik probeer ook elke dag even naar buiten te gaan. De jongste wil wel maar de oudste vindt het heel eng en spannend. Ik vind het lastig om beide kinderen te helpen. Eigenlijk willen ze tegelijk mijn aandacht maar dat lukt helaas niet. Als ik de een help is de ander jaloers. Ze vergelijken heel veel. Ik probeer elke dag samen te bedenken wat we gaan eten.

Vertrouwde hulpverleners

De structuur is weg en dat maakt alles anders. Normaal gaan de kinderen naar school en ik naar mijn werk en dan heb ik ook even tijd voor mezelf. Nu moet ik de kinderen helpen met het huiswerk en ze motiveren en bezighouden. Gelukkig heb ik nog contact met een hulpverlener die vroeger de oudste hielp. Ze is eigenlijk gestopt maar we hebben nog wekelijks contact. Ze geeft ons adviezen en tips in deze moeilijke tijd. Ook vanuit Cordaan zijn er een paar mensen waar ik vertrouwen in heb en die goed bereikbaar zijn en mij ondersteunen als dat nodig is.

Ook aan jezelf denken

Jammer genoeg heb ik weinig of geen contact met andere ouders en dat mis ik wel. Voor de coronacrisis had ik dat veel meer. Ik hoop als dit weer voorbij is, dat ik weer gewoon aan het werk kan. Ik mis mijn werk en mijn collega’s heel erg. Het is ook goed om af en toe aan jezelf te denken dan hou je het langer vol samen met je kinderen. Het is veel oefenen met van alles en proberen creatief te blijven om alles op een leuke manier te doen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.