Toon zoekbalkToon menu

Dagbesteding en werken

Opleiding en arbeid - studiemateriaal Disability Studies

Disability Studies in Nederland (DSiN) verzamelde en ontwikkelde les- en studiemateriaal over opleiding en arbeid. Een selectie daarvan vind je hier.
Cartoon: René Krewinkel

Video The Interviewer

Een sollicitatiegesprek verloopt iets anders dan de kandidaat verwacht...

https://www.youtube.com/watch?v=rgRv4bSdLdU

Werken met een verstandelijke beperking

Arbeid BorisBoris
Boris is een aanpak die leerlingen helpt bij het vinden van hun plek op de arbeidsmarkt. Belangrijke onderdelen binnen de methodiek zijn oriëntatie op beroep en loopbaan, een opleidingstraject op maat en leren in een bedrijf.

Arbeid met een beperking PreziBelang van werk onderzocht met tekenlabomethode: Prezi
Presentatie gemaakt voor de bijeenkomst in het kader van het scholingsprogramma UWV met als titel: ‘Arbeidsparticipatie: Hoe belangrijk is werk voor mensen met een verstandelijke beperking?'. Wat is hierbij belangrijk? Hoe kunnen we hierover met elkaar in dialoog gaan? En tot slot: hoe belangrijk is begeleiding hierin?

Video: Tamanisha assisteert op een basisschool

In deze video vertelt Tamanisha over haar werk in groep 3.

https://www.youtube.com/watch?v=xemLbHoo-ig

Nationale Talentenbank

De Nationale Talentenbank is een online platform waarop werkzoekenden met een arbeidsbeperking een loopbaanprofiel kunnen aanmaken.

https://www.youtube.com/watch?v=jNrlBgDrQkQ

Leren met een verstandelijke beperking

Opleiding Recht op lerenPublicatie Recht op Leren!
Publicatie Recht op leren! Het creëren van een ontwikkelingsgericht klimaat voor mensen met een verstandelijke beperking na het VSO gaat in op het leren van volwassen mensen met verstandelijke beperkingen. De huidige situatie wordt beschreven en hoe deze veranderd kan worden.

Publicatie Studeren met een verstandelijke beperking in het hoger onderwijs?
Dit proefschrift gaat op zoek naar de mogelijkheden voor personen met een verstandelijke beperking om deel te nemen aan hoger onderwijs (in België).

Handige links

 • Expertisecentrum inclusief onderwijs
  ECIO ondersteunt hogescholen en universiteiten bij het toegankelijk maken van onderwijs voor studenten met een functiebeperking.
 • Studeren & Werken Op Maat 
  Stichting Studeren & Werken Op Maat zet zich landelijk in voor een inclusieve arbeidsmarkt voor de bijzondere groep hoogopgeleide jongeren met een arbeidsbeperking.
 • LDC 
  FIT, een online test van TNO en LDC, geeft zicht op beroepen die mensen nog wel kunnen uitvoeren ondanks eventuele beperkingen.
 • Blog Werken met talent
  Helma blogt over haar reis door het doolhof van regeltjes, vooroordelen van werkgevers en zelfvertrouwen van mensen met een beperking.

De Olijfboom staat voor mogelijkheden en talenten

Elk thema op de website van Disability Studies heeft een boom als introbeeld. De cartoons maken deel uit van de DSiN cartoonserie ‘Mixed Forest’.
Arbeid en opleiding gehandicaptenzorg olijfboom

De boom is van de hand van Saar De Buysere.

Opleiding en arbeid kreeg de olijfboom als beeld. Het is niet moeilijk om van de olijfboom te houden, te waarderen en te investeren in goeie zorg, zodat de boom kan gedijen... We linken de olijfboom als symbool aan het thema 'Opleiding, arbeid en inclusie' omdat dit thema inzoomt op mogelijkheden en talenten van mensen.

In samenwerking met
Disability Studies logo

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.