Dating en relatievorming bij verstandelijke beperking: het leeft!

 - Op vrijdag 15 juni vond een bomvolle bijeenkomst van Platform sociale netwerken plaats. Het was duidelijk dat het onderwerp 'dating en relatievorming' leeft in de gehandicaptenzorg. Onderzoeker Dilana Schaafsma en Amy de Waal en Ilse Renders van ABCDate vertelden over actuele ontwikkelingen op dit gebied.

Eenzaamheid onder mensen met een verstandelijke beperking

Dilana Schaafsma over relaties en verstandleijke beperking

Onderzoeker Dilana Schaafsma (lector bij Fontys Hogeschool Pedagogiek) geeft aan dat er veel eenzaamheid is onder mensen met een verstandelijke beperking. Het gaat daarbij om sociale en emotionele eenzaamheid. Mensen met een verstandelijke beperking zeggen zelf dat ze vooral behoefte hebben aan iemand om mee te praten. Dat het vooral gaat om het samenzijn.

Een relatie moet je ook onderhouden

In de praktijk ziet Dilana dat er weinig mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten en dat financiën voor mensen met een beperking een belangrijke drempel zijn om dingen te ondernemen. Verder is het niet alleen belangrijk een relatie te beginnen, maar ook om die te onderhouden. En daar is begeleiding bij nodig.

In de presentatie van Dilana (pdf) vind je interessante websites en literatuur. Je leest het proefschrift van Dilana Schaafsma op haar website.

Daten met een verstandelijke beperking

Amy en Ilse vertellen over daten en verstandleijke beperking

Amy de Waal en Ilse Renders zijn pedagogen en betrokken bij ABCDate, Lofjoe en Laikjoe voor relaties en vriendschappen. Amy en Ilse leggen uit hoe de website ABCDate werkt. De website is een initiatief dat relatievorming van mensen met verstandelijke beperking ondersteunt. De website doet dit via zorgorganisaties, zodat begeleiding en veiligheid gegarandeerd is.

Hoe werkt ABCDate?

ABCDate voor daten met een beperking

ABCDate is een contactwebsite in het herkenbare ontwerp van Steffie.nl. De website is slechts een onderdeel. Er wordt ook begeleiding, training en coaching aan begeleiders van deelnemende zorginstellingen gegeven. En er worden ontmoetings- en thema-avonden georganiseerd.

Amy en Ilse werken nog een landelijke dekking van deelnemers aan ABCDate en een gelijke verhouding van mannen en vrouwen op de website. Op dit moment zijn er meer mannen dan vrouwen actief binnen het ABCDate netwerk.

In de presentatie van Amy en Ilse (pdf) vind je meer informatie over ABCDate.
 
In Markant van deze maand vind je een special over dating!

Platform sociale netwerken

Platform sociale netwerken organiseert regelmatig interessante bijeenkomsten. Het Platform wil mensen met beperkingen helpen bij het opbouwen en versterken van hun sociale contacten. De volgende bijeenkomst is op 5 oktober. Opgeven kan via Inge Redeker: i.redeker@vilans.nl.

Lees meer over relaties en daten

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...