Toon zoekbalkToon menu

Epilepsie

Het belang van een luisterend oor

Roland woont vanwege zijn epilepsie begeleid bij Kempenhaeghe, het expertisecentrum voor epileptologie, slaapgeneeskunde en neurocognitie. Roland schrijft voor het Kennisplein blogs waarin hij vertelt over zijn ervaringen en belevingen.

Een open boek

Vanwege mijn aanstaande boek met alle blogs die ik tot nu toe heb geschreven als assistent-wijkcoach en ervaringsdeskundige is een ‘open boek’ zijn natuurlijk iets om naar te streven. En dat blijkt het geval te zijn, want ik was afgelopen week letterlijk nog geen 20 seconden aanwezig bij dagbesteding of ik werd al gespot…

Hart luchten

Terwijl ik een vracht aan privésores op de schouders droeg waarover ik zelf maar niet kon komen tot duidelijke antwoorden en waarover het simpelweg luchten van mijn hart al zou bijdragen aan een beter begin van de dag, was de eerste vraag die een begeleider mij stelde of ik wilde praten… Enigszins verrast door haar scherpe observatie en mijn kennelijk duidelijke uitstraling van ‘het óók niet meer te weten’ liep ik met haar mee. Vervolgens deed ik mijn verhaal en had ik tegen het einde van het gesprek een aanzienlijk beter gevoel. Er was meer helderheid en ik voelde me overtuigd van de route die ik wilde kiezen.

Luisteren naar het verhaal

Dat was een duidelijke bevestiging over iets dat ik altijd wel zo heb ervaren, maar nooit zo concreet over nagedacht: het belang van een luisterend oor. Ik weet hoeveel waarde het heeft voor een bewoner om bij iemand in de begeleiding je verhaal te kunnen doen en te merken dat er naar je geluisterd wordt. En hoe persoonlijker de onderwerpen, hoe nauwkeuriger je bent over wie wel en wie niet… Iedereen heeft daarbij uiteraard zijn eigen voorkeuren over de specifieke eigenschappen van het luisterende oor.

Open staan voor het verhaal van een bewoner

Kempenhaeghe heeft voor elke bewoner een ‘Maatje’. Een belangrijke taak van het Maatje is om zorgplannen samen door te nemen, maar daarmee is niet gezegd dat het altijd gaat om iemand bij wie de bewoner graag zijn hart lucht. Algemeen omschreven bestaat de functie van een begeleider uit het bijstaan van een bewoner bij het dagelijkse ritueel en het vangnet zijn bij gebrek aan zelfstandigheid. Maar het belang van open staan voor het verhaal van de bewoner als deze daar behoefte aan heeft, mag niet onderschat worden!
 
Tot zover weer,
Groeten Roland

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.