Toon zoekbalkToon menu

Epilepsie

Goede raadgever?

Roland woont vanwege zijn epilepsie begeleid bij Kempenhaeghe, het expertisecentrum voor epileptologie, slaapgeneeskunde en neurocognitie. Roland schrijft voor het Kennisplein blogs waarin hij vertelt over zijn ervaringen en belevingen. Dit keer deelt hij zijn visie op het voeren van een goed gesprek met een deskundige.
Hoe zou ’t zijn? Een leven zonder epileptische aanvallen, waarbij ik alleen begeleiding krijg op momenten en gebieden waarbij ik nog voluit kan communiceren op een manier die bij mij past? Hoe zou het zijn als ik het onvermogen om dingen te doen nog los kan zien van beschadiging van de hersenen? Deze gedachte doet mij denken aan een spannende ‘sprong in ’t diepe.' Hoe dat verloopt en hoe het afloopt kunnen zelfs deskundigen niet voorspellen. Juist het onvoorspelbare vind ik interessant. Ik merk dat sommige mensen juist te veel in de ene of in de andere richting denken. Dat lijkt mij niet nodig, want je kunt de dingen ook uitproberen en laten gebeuren. 

Laat ik maar eens bij het begin beginnen…

Ik ben geen fan van de medische mallemolen. Het duurt vaak lang en dit vraagt zowel fysiek als geestelijk veel van mezelf. Toch heeft het voorgestelde traject van onderzoeken en (chirurgische) ingrepen (indien mogelijk), mij vanaf het begin als muziek in de oren geklonken. Het voelde voor mij als zéér de moeite waard. Maar waarom voelde dat eigenlijk zo?

Ik heb daar één duidelijk antwoord op. Alles is beter dan een week met veel aanvallen. Bovendien wilde ik voorkomen dat ik de rest van mijn leven zou worstelen met de vraag of ik er wel goed aan heb gedaan om niet mee te werken aan een onderzoek. Ik ontneem mezelf misschien wel een kans op vooruitgang en geloof mij, dat wil je niet! Daarom koos ik ervoor om samen met mijn broer en zus in gesprek te gaan met betrokken deskundigen. In totaal ging het om twee deskundigen. We spraken twee keer over dezelfde onderwerpen. Zo probeerden zij een goed beeld te schetsen van mijn situatie. Ik vond het wel vreemd dat ze allebei over dezelfde onderwerpen spraken. 

Hoe voer je een goed gesprek?

Volgens mij mag er best wat meer aandacht komen voor het voeren van een goed gesprek. Denken deskundigen bijvoorbeeld na over onderstaande vragen?
  • Hoe pakken we het gesprek aan?
  • Wat vragen we in het eerste en tweede gesprek?

Opbouw van het gesprek 

Als je het aan mij vraagt, dan zijn er twee soorten manieren waarop een deskundige een geprek kan opbouwen.
  1. Vertel in het eerste gesprek op een opbouwende en positieve manier over het traject en het verloop daarvan. Benoem daarbij ook de kansen. In het tweede gesprek is er aandacht voor vragen en de eventuele haken en ogen. 
  2. Geef bij de cliënt aan dat hij het traject niet mag onderschatten (vanwege de bijkomende risico's). Vertel in het tweede gesprek welke risico’s niet écht een rol spelen. 
Welke opbouw de gespreksvoerder ook kiest. Ik weet dat het niet alleen gaat om de volgorde van de gesprekken, maar ook om de invulling daarvan. 

Gebruik de juiste woordkeuze 

Ik let vaak op de woordkeuze die de gespreksvoerder gebruikt. Herhaling van woorden zijn bedoeld om je bang te maken. Dit kan de sfeer behoorlijk verminderen, waardoor de inhoud een stuk minder interessant wordt voor de cliënt. Het gesprek kan dan twee kanten opgaan. Als de sfeer al onaangenaam is in het eerste gesprek, dan verdwijnt alle succes als sneeuw voor de zon. Gaat het om het vervolggesprek, dan lijkt het eerste gesprek z'n positieve waarde toch wel een beetje verloren te hebben.  

Gouden middenweg

Ik kies daarom bij voorkeur voor de gouden middenweg. Dit houdt in dat de gespreksvoerder voorafgaand aan het onderzoek zorgt voor een realistisch beeld. Geef de cliënt niet het gevoel dat hij/zij de polonaise kan lopen, zodra hij/zij de ruimte verlaat. Voor een feeststemming is het namelijk nog iets te vroeg. Daarnaast is het wel belangrijk de cliënt niet zijn/haar gehele motivatie verliest door een gesprek. Want hoe de deskundige ook heet, angst is een slechte raadgever….!

Ik wens jullie een voorspoedig 2019 toe!

Roland

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.