Toon zoekbalkToon menu

Epilepsie

Hoe zegt u..?!

Roland woont vanwege zijn epilepsie begeleid bij Kempenhaeghe, het expertisecentrum voor epileptologie, slaapgeneeskunde en neurocognitie. Roland schrijft voor het Kennisplein blogs waarin hij vertelt over zijn ervaringen en belevingen. In deze blog kijkt hij naar epileptische aanvallen.

Teveel stress en voldoende slaap

Inmiddels zal er zo langzamerhand door de jaren heen ongetwijfeld (en ook aantoonbaar) veel meer kennis zijn als het gaat om de het ontstaan van epileptische aanvallen en hoe er mee moet worden omgegaan. Daarbij denk ik uiteraard aan de behandeling ervan, maar ook aan de dingen die mensen met epilepsie zélf (zouden) kunnen doen om in ieder geval de hoeveelheid aanvallen positief te beïnvloeden. Daarbij gaat het dan met name om inmiddels bekende factoren zoals het vermijden van (teveel) stress en voldoende slaap. Maar ik vraag me wel eens af of er evenveel kennis en besef is met betrekking tot de gevolgen van zware aanvallen. Is het plaatje wat dát betreft voldoende compleet? Let wel: ik stel hier in dit blog geen dingen, ik vraag het me gewoon af.

Daadwerkelijke zware aanval

En dat is naar aanleiding van een voorval van afgelopen week waar ik toch echt wel van schrok en die mij deed beseffen hoe verschillend de gevolgen per persoon zijn en hoe ingrijpend die ook kunnen zijn. Het ging daarbij om een moment van samenkomst op het adres waar ik woon waarbij we samen van de lunch genoten. Bij de meeste bewoners weet ik hoe aanvallen er uitzien en is de schrik er inmiddels niet of nauwelijks meer als zij epileptisch worden. Daarbij komt natuurlijk dat de aanwezigheid van begeleiding een bepaalde rust brengt, mocht het zover komen. Maar dat laatste speelt weer minder een rol als het gaat om een nieuwe bewoner bij wie je nog niet eerder getuige bent geweest van een aanval. In dát geval ervaar ik wel degelijk een bepaalde spanning in afwachting van. En nu wil het toeval dat ik op die dag daadwerkelijk aan tafel met (zelfs náást) een nieuwe bewoner zat. En het duurde niet lang of hij kreeg zichtbaar steeds meer last van lichte aanvallen. Aanvallen die hij opvallend genoeg nog erger vond dan een zware aanval. De daadwerkelijk zware aanval bleef uiteindelijk uit, maar het vervolg van de wegrakingen deed me misschien nog wel méér schrikken!

Degene die epilepsie had uitgevonden...

Want waar ik het meeste hinder ondervind van het niet meer kunnen lopen en/of spreken, constante gevoel bekeken en gevolgd te worden, ik meer dan ooit op mijn hoede ben niet besprongen te worden en er bij het minste of geringste een extreme schrik reactie volgt, gaf deze bewoner blijk van gevoelens die ik niet anders kan definiëren dan boosheid en ronduit depressie en somberheid. Degene die epilepsie had ‘uitgevonden’ moest volgens hem maar naar het hiernamaals verhuizen en voor hem had het leven ook niet zoveel zin meer….! Ik schrok er behoorlijk van, iets wat de begeleiding ook opviel. Misschien niet voor de medische wereld, maar zéker wel voor mij een duidelijke en wijze les: lichamelijk zijn de zichtbare gevolgen van een aanval bepaald niet prettig om te zien voor omstanders; maar de geestelijke effecten ervan moeten zéker niet onderschat worden!

Tot zover weer,
Groeten Roland

Lees ook Rolands andere blogs over epilepsie

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.