Toon zoekbalkToon menu

Epilepsie

Makkelijk praten

Roland woont vanwege zijn epilepsie begeleid bij Kempenhaeghe, het expertisecentrum voor epileptologie, slaapgeneeskunde en neurocognitie. Roland schrijft voor het Kennisplein blogs waarin hij vertelt over zijn ervaringen en belevingen. In deze blog gaat Roland in op zijn creatieve dagbesteding met een HBO-diploma op zak.

'Vooroordelen zijn de argumenten van dwazen'. Ik zou graag willen dat ik degene was geweest die zijn handtekening onder deze wijze woorden had kunnen zetten. Maar ik moet de eer laten aan schrijver Voltaire en ben eerder degene die ernaar zou moeten leven! Want het lijkt eerder toch echt wel een valkuil te zijn waar ik mezelf al meerdere keren in heb zien verdwijnen.

Een beetje de dag doorkomen?

Want niet alleen het begeleid gaan wonen op zichzelf is een gevecht geweest die ik na jaren van vastgeroeste theorieën en meningen, ik mag toch wel zeggen gelukkig, verloren heb. De dagbesteding bij Atelier/ Galerie Kempro was een volgende beproeving. Want wie keldert er nou in z’n leven zó naar beneden dat hij na het volgen van een HBO opleiding een paar dagen in de week een beetje gaat zitten tekenen of knutselen in een ruimte met minder begaafden om zo maar een beetje de dag door te komen?? Er moest toch wel wat beters te verzinnen zijn! En een eerste bezoek aan de galerie veranderde niet bepaald wat aan mijn mening. Maar na dapper verzet is het 'ze' uiteindelijk tóch gelukt me naar binnen te 'worstelen'.

Gefascineerd door portrettekenen 

Inmiddels zijn we zo’n 5 jaar verder en wat heeft die periode gehakt gemaakt van mijn (arrogante?) overtuigingen! Want waar op HBO niveau zeer waarschijnlijk weinig tot geen sprake zou zijn geweest van enige ontwikkeling en frustratie eerder de orde van de dag zou zijn geweest, ging het bij Kempro even anders! Het portrettekenen heeft mij op de een of andere manier altijd enorm gefascineerd en het programma Sterren op het doek waarbij bekende Nederlanders zich lieten portretteren door tekenaars had in ieder geval één vaste kijker. En de dagbesteding had bij het begin voor mij dan ook in ieder geval één doel (en zelfs voorwaarde): het leren portrettekenen.

Schot in de roos

Een schot in de roos mag ik wel zeggen, want tot op de dag van vandaag doe ik het met heel veel plezier. En als het zich dan ook nog eens ontwikkelt neemt het plezier uiteraard alleen maar toe. Maar aanleg ervoor hebben is absoluut niet genoeg, zo weet ik inmiddels! Niet minder belangrijk is de vrijheid die je erbij krijgt en met name wat je geleerd kan worden.

Schouderklopje van de galerie

En nadat ik, nog steeds op grond van verzet, eens een kijkje ben gaan nemen bij een galerie bij mij in de buurt, was de conclusie toch wel dat Kempro als het gaat om je dingen te leren een heel goede keuze is geweest. Waar ik bij de plaatselijke galerie niet meer kon verwachten dan een goedkeurend klopje op de schouder (in plaats van een duidelijke tip), wordt er bij Kempro iedere keer kritisch gekeken naar het resultaat en is er steeds wel een verbetering mogelijk. Het kan vermoeiend werken, maar net zo goed ga je ermee vooruit. En een vraag stellen met betrekking tot mijn werk aan iemand van de plaatselijke galerie was ook al zinloos! Er werd me vragend aan gekeken en het werd duidelijk dat deze mensen er alleen waren om te zorgen voor rust en een fijne sfeer. En dat moet ik ze nageven….die was er!

Eisen aan jezelf en je werk

En als je dan óók nog ziet hoe binnen Kempenhaeghe en met name Kempro de dagbesteding als zeer serieus wordt gezien, er eisen aan jezelf en je werk wordt gesteld en je ook nog de kans krijgt om meer taken te vervullen binnen de galerie……ja, dan heb ik de jaren vóór Kempro toch wel erg makkelijk praten gehad!

Tot zover weer,
groeten Roland

Mocht je interesse gewekt zijn voor de Kempro: www.kempro.nl

Lees ook

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.